Spot på ekkokamre

Vil du ud af dit ekkokammer?

Med en ny indsats på sociale medier inviterer Muskelsvindfonden danskerne til at bryde ud af deres ekkokamre

Kopi-af-Blog-Paerspektiv-skabelon-4-aspect-ratio-1917-1263
100%
Af Anne Reil-Gammelgaard
20. november 2024
Læsetid 2 min.
0

Er du Trump-tilhænger, en del af en mødregruppe, der udelukkende taler om babytøj, en fodboldfan, der aldrig går glip af VAR-debatten, eller noget helt fjerde?

Så er du nok en del af et ekkokammer, hvor dine synspunkter bliver bekræftet – igen og igen.  

Med en ny indsats vil Muskelsvindfonden tydeliggøre nogle af de små ekkokamre, vi allesammen render rundt i – og samtidig opfordre danskerne til at komme ud af deres ekkokamre og kigge forbi det journalistiske site Pærspektiv.dk.   

Tre identiske mænd i forskellige stillinger: en med en drink og et sportstørklæde, en anden med krydsede arme og ansigtsmaling, og den tredje i en afslappet jakke med en dessert. Alle bærer lignende røde skjorter, stående mod en lyserød baggrund med tekst forneden.

Målet med den nye indsats er, at man skal lære at spotte de ekkokamre, man selv er en del af.

Med en række små film (se nedenfor), som kører på de sociale medier, bliver danskere ledt ind på platformen pærspektiv.dk, hvor de bliver præsenteret for forskellige holdninger til og perspektiver på diversitet og handicap. 

Danskerne savner perspektiver 

Ifølge en undersøgelse udtrykker 68 procent af danskerne et behov for at møde forskellige perspektiver i nyhedsbilledet, mens kun 45 procent oplever, at dette behov reelt mødes af de traditionelle nyhedsmedier (Danskernes brug af nyhedsmedier 2024, Center for nyhedsforskning).  

Tre personer, der hver holder en baby, står på en lyserød baggrund. De går i afslappet tøj og ser på hinanden med udtryk for nysgerrighed eller overraskelse. Ordet "Pær Spektiv" står nederst.

“Verden er sjældent sort-hvid, selvom vores ekkokamre måske kan få det til at se sådan ud. På Pærspektiv inviterer vi dig ind til en samtale, hvor nye perspektiver mødes, og hvor du kan blive udfordret på dine egne holdninger – men altid med respekt og plads til forskellige syn på virkeligheden,” siger Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen og fortsætter:

“Vi vil gerne inspirere alle til at se verden fra en ny vinkel, og gør vi os umage for også at udfordre os selv og hinanden – for vi erkender også, at vi selv befinder os i ekkokammer.”

Se, læs og lyt på Pærspektiv.dk:

  • I Pærspektivs podcast, Små Samtaler, kan du få Simon Kvamm eller Jadas perspektiver på forskellighed og fordomme. Og så kender du sikkert begreberne racisme og sexisme – men kender du ableisme? Forsker i handicap, Emil Falster, fortæller i et afsnit, hvorfor ableisme er noget, der vedrører os alle.
  • I et af Pærspektivs mange portrætter kan du læse om og lytte til 25-årige William, som engang drømte om at være kriminel i håbet om at slippe for den medlidenhed, han ofte møder på grund af sit handicap. I et andet portræt af kan du møde manden bag Onkel Reje, Mads Geertsen, som for længe siden accepterede, at han ikke nødvendigvis passer ind i andres verdener. Læs hvorfor her.
  • I video-formatet Fjernsyn kan du møde Christina Højlund, som har sagt ja til at blive behandlet med en ny form for genterapi, som intet menneske før har fået sprøjtet ind i kroppen.
  • Og i en af vores Q&A svarer Nina Rask på spørgsmål, som mennesker med handicap er vant til få fra fremmede, for eksempel: Sover du i en stol? Og hvordan tisser du?
  • Blandt de mange debatindlæg finder du desuden Krogs Kommentar, hvor Muskelsvindfondens politiske chef gør dig klogere på aktuelle problemstillinger på handicapområdet.
  • Vi har desuden spurgt filosofiprofessor Vincent F. Hendricks, hvad problemet egentlig er med ekkokamre.
  • Og meget, meget mere!

Forståelsen starter med perspektiver 

Ekkokamre er ikke noget nyt. Men i dag, hvor sociale medier og algoritmer lynhurtigt skaber bobler, hvori vi ofte møder de holdninger, vi allerede er enige i, er konsekvenserne mere synlige.  

Politiske poler bliver skarpere, og dialogen mellem os bliver svagere, mener filosofiprofessor Vincent F. Hendricks.

Vi har spurgt ham, hvordan man kan undgå ekkokamre.  

”Vi skal udfordre os selv ved ikke at lade diskussioner handle om, hvorvidt vi er enige eller uenige – det interessante er, hvorfor vi er det. Det kan man som medie gøre ved at invitere folk, som er uenige, ind til en diskussion. Og så kan det være, at de bliver enige, men det er ikke dét, der er pointen. Pointen er, at de skal få nuancer og perspektiver på deres holdninger – det er oplysning. Det er der, forståelsen for andre starter,” siger han. 

Tre mænd i kørestol er iført skjorter med "MAKE AMERICA" på. De smiler mod en lyserød baggrund. Teksten "Pær Spektiv" ses nederst.

Lavere forventninger 

Netop forståelsen for andre er en kernemission for Muskelsvindfonden, som gennem Pærspektiv drømmer om at gøre op med negative forestillinger om mennesker med handicap og inspirere til nye forståelser af diversitet og forskellighed.  

Tre kvinder i træningstøj står på en lyserød baggrund, hver i forskellige positurer. En holder en vandflaske og hoppereb, en anden bærer hovedtelefoner og en taljepose, og den tredje har en hættetrøje. Tekst i bunden lyder "Pær Spektiv UDGIVET AF MUSIKULGENFORENING.Undersøgelser viser nemlig, at folk generelt har lavere forventninger eller synes, at mennesker med handicap er hjælpeløse.

Derfor føler mange med handicap sig ofte nødsaget til at overpræstere, har sværere ved at få job og oplever sociale barrierer, som forhindrer dem i at leve et liv på lige fod med mennesker uden handicap. 

På Pærspektiv.dk vil vi skabe rum for de samtaler, vi har brug for i et samfund med plads til forskelle – hvor vi forsøger at gøre op med de blinde vinkler, der ofte begrænser og fastlåser os i vores forståelse af verden og hinanden. 

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater