Den glemte nedskæring: Unge med handicap betaler prisen for manglende hjælp
Det er dramatiske tal. Det er menneskelige skæbner. Det er en fravigelse af fundamentale principper for vores velfærdssamfund. Der skal gøres noget, skriver Thomas Krog.
Det er dramatiske tal. Det er menneskelige skæbner. Det er en fravigelse af fundamentale principper for vores velfærdssamfund. Der skal gøres noget, skriver Thomas Krog.
Unge mennesker med handicap bliver ofte ikke længere kompenseret for deres handicap. I stedet henvises de til ensomhed og alle de negative symptomer, som følger med at være frataget selvstændighed og udelukket fra fællesskaber.
Siden 2017 er antallet af unge under 25 år med en hjælperordning mere end halveret. Det skyldes på ingen måder, at behovet er faldet.
Medicin betyder heldigvis, at flere børn overlever. Generelt er der større og større efterspørgsel på hjælp.
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen er, af SFs handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk, blevet spurgt, om hun kan forklare årsagen til, at antallet af unge under 25 år, der har en hjælperordning, er mere end halveret siden 2017. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Svaret er kort og godt: Nej, for loven er jo uændret. Se hele svaret her.
Direkte adspurgt på et åbent samråd sagde ministeren, at hun undrer sig over tallene og vil prøve at blive klogere på, hvorfor det er sket. Spændende, hvad den undren kan føre til.
Imens forsøger KL – i stil med Komiske Ali – at nægte problemets eksistens. Desværre har KL tydeligvis regeringens øre.
Rammeaftalen fra foråret, som LA, RV og K støtter, lægger trods et stigende behov for hjælp op til at reducere udgifterne på handicapområdet.
De unge mennesker med handicap, som både enkeltsager og statistik viser, at velfærdssamfundet i øjeblikket taber, bliver ignoreret.
Siden foråret er der kommet en ny social- og boligminister, som også har fået lejlighed til at svare på de dramatiske tal. Tallene viser, at et stigende antal unge efterlades uden hjælp til at leve et aktivt liv med selvbestemmelse.
Svaret er desværre: Absolut ingenting! Læs svaret her.
Den omtalte orienteringsskrivelse løser på ingen måde det problem, tallene understreger. Mest urovækkende er dog, at den ansvarlige minister i svaret skriver, at hun forventer, at alle unge, der har ret til en BPA-ordning efter serviceloven, også får den bevilget og dermed får den hjælp, som der er behov for.
Svaret må skyldes, at ministeren er så ny, at hun ikke har haft tid til at sætte sig ind i området. For intet giver grund til sådan en forventning. Muskelsvindfonden vil tage fat i ministeren og forklare om virkeligheden for de unge, vi møder, der af åbenlyst økonomiske grunde nægtes den hjælp, de har behov for. Det kan f.eks. være Alexander Skytt, som fortsat kæmper for at få sin hjælperordning.
Muskelsvindfonden har en digital værktøjskasse til dig, som søger hjælp i kommunen.
Find værktøjskassenVar antallet af opstartsvirksomheder halveret, eller var nøgletal i finansministeriets regneark pludselig ændret voldsomt, uden en god forklaring, ville der lyde et ramaskrig og ny lovgivning indført. Men når det ”kun” handler om, at unge mennesker med handicap får frataget muligheden for at leve et godt og aktivt liv med selvbestemmelse og mulighed for at bidrage til verden omkring dem, sætter de ansvarlige kikkerten for det blinde øje.
Det skal vi have ændret. Som samfund har vi ikke råd til at sende en hel generation af mennesker med handicap ud på et sidespor, hvor de reduceres til omkostninger i et regneark. Danmark bliver på alle måder rigere, hvis vi inkluderer og støtter op, så også mennesker med handicap kan deltage og bidrage.
Thomas Krog
Politisk chef i Muskelsvindfonden
Antallet af hjælperordninger er faldet med 18 procent på seks år. Særligt antallet af ordninger til unge er faldet – med hele 55 procent. Det betyder, at mennesker ikke får den rette hjælp og bliver isolerede i deres hjem. Det er meget alvorligt, mener Muskelsvindfonden.
Læs mere her
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Jurist, Sanne Møller: Socialområdet er blevet kogt langsomt, del 1
Josephine jubler: “Jeg har fået den sejr og retfærdighed, jeg har kæmpet for”
Nu skal regeringen svare på FN’s kritik af handicapområdet
Unge med handicap har sværere ved at få hjælp
Hvorfor skal det være svært at ligestille borgere økonomisk, når det kunne være så let?
Pia Kjærsgaard: Jeg synes alt for mange, giver op alt for hurtigt
Janne Sander: Bogen fremtvinger tanker om, hvad man selv vil, kan og ikke mindst tør
Helene Bülow: Jeg ser ud præcis, som jeg skal
Danmark til eksamen i handicap: Jeanettes sag er en af dem, der trækker karakteren ned
Hører du også, hvad du selv mener?
Formand om udsolgt Grøn: Jeg er overvældet, for det gør en kæmpe forskel
Jada: Jeg ville skabe noget, der så beyond udseende
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater