Den perfekte afsked
Martins nyeste kortfilm ’On My Mind’ blev nomineret til en Oscar for bedste kortfilm og handler om en mand, der ønsker at sige farvel til sin kone, som ligger i respirator. Han vil filmes, mens han synger karaoke til ’Always On My Mind’ på en lukket bar en tirsdag formiddag. En film han vil sige til sin kone.
Manden har forladt hospitalet for at slippe væk fra smerten af at skulle sige farvel, men han ender med at omfavne den i stedet for. Han forbereder sit farvel.
Martins farvel skete på en lidt anden måde den søndag morgen.
– Efter flere sygdomsforløb og indlæggelser havde vi flere forestillinger om, hvordan Theas død ville ske, og ud af dem var denne afsked ikke bare nådig. Den var en gave.
Martin bliver gråhåret meget hurtigt efter den smukke søndag morgen for 21 år siden. Sorgen over tabet af sin datter, vil han altid bære med sig – fysisk og psykisk.
Filmens hovedperson ånder på et tidspunkt ned i et glas, så det dugger.
– Det fortæller en historie, siger manden.
Bartenderen spørger ind til, hvilken historie det fortæller?
Og han svarer:
– At her har et menneske åndet – og nu er det væk. Sjælens aftryk.
Thea satte sit tydelige aftryk i Martin og med denne ihukommelse af hende som film, har Martin Strange-Hansen sat sit aftryk. Ikke kun på Danmark, men på hele verden med filmens Oscar-nominering.
– Vi har mistet et barn. Det er det værste i verden. Sådan er det. Men vi fik hende 13 måneder længere, end vi havde fået sat i perspektiv. Så i vores verden har hun jo haft et fuldt og helt liv, hvilket har betydet meget for den måde, vi har været sammen på, de valg, vi tager, og hvordan vi er i verden
Man skal give slip – for at kunne favne
Martin Strange-Hansen har mange gange fået spørgsmålet, om det har været terapeutisk for ham at lave denne meget personlige film. Og hertil kan han klart svare nej. Den proces har han og hans kone været igennem sammen langt tidligere.
Men når han laver film, tager han altid udgangspunkt i en personlig oplevelse. Et tema, som han har mærket på egen krop.
– Det, som jeg gerne har villet med denne film, er at ihukomme, at mindes noget af det, jeg synes, var det smukke, vi fik igennem Theas liv og hendes verden. Derfor handler filmen også om at give slip. Fordi det skulle vi jo for at kunne favne.
Selvom Martin har været nomineret til en Oscar tidligere og også vundet, er denne gang helt anderledes for ham.
– Jeg er meget dybere forbundet med det på et følelsesmæssigt plan. Jeg er gladere, mere overvældet og mere ydmyg. Også fordi historien kommer fra et meget personligt sted. Og det at filmen endte i filmens superliga, kan jeg kun føle en masse ydmyghed og stolthed overfor. Det føles godt.
Sorg siver ned i alle sprækker
En af de mange ting, som Martin Strange-Hansen har lært af sin datters død, er, at man mister sin uskyld.
– Man ved, at man kan miste. Man ved, at ting kan ske. Det er angstprovokerende. Og det er noget, vi skal lære at håndtere og bruge. Jeg skulle derfor opbygge endnu mere tillid til verden, end jeg havde før. Fordi jeg ved, at jeg umuligt at beskytte dem jeg elsker mod alt. Du skal genforhandle din kontrakt med verden.
Martin og hans kone fik en søn nogle år efter Thea blev født, som nu skal ud i verden. Og det nemmeste i verden ville være at pakke ham ind.
– Men jeg har lært som handicapforældre, at man skal give slip. Så jeg har det meget svært med al for curling-agtig tilgang til, at ting ikke må gøre ondt på børn. Vær ærlig omkring at ting også gør ondt og er farlige.
Han lærte også, at man skal turde se sig selv i øjnene. Man skal ikke have uforløste konflikter, sprækker, i sit parforhold. Under sorgens forstørrelsesglas kan små ting blive altødelæggende.
– Sorg er sådan en ting, som siver ned i alle sprækker og knækker dem åbne med skyld og skam. Og hvis du har alt for mange sprækker med ting, du synes, at du skulle have gjort, og især ting, du synes, den anden skulle have gjort, så kan I ikke blive sammen. Så bryder alt løs, forklarer han.
Martin og hans kone havde ikke de store sprækker i deres forhold. Og det var afgørende. Det er samtidig vigtigt at være åben om sin sorg, fordi den er altopslugende:
– Sorg er ligesom med flod og ebbe. Den skyller ind over dig, og så trækker den sig tilbage og tager noget med sig. Og hver eneste gang, bliver bølgen en lille smule svagere. Men der kommer altid en bølge og vælter dig omkuld.
Terapi at hjælpe andre
Da Thea var borte opstod der et enormt tomrum. Ikke kun fordi hun var væk, men også fordi al praktikken omkring hende også forsvandt.
Et halvt år efter Theas død ringer en sygeplejerske fra Rigshospitalet til parret og fortæller dem, at der er født et barn, en dreng, som har den samme diagnose og spørger om Martin og hans kone kunne være interesseret i at tale med dem.
– Hvis der var noget, der var terapeutisk, så var det at hjælpe andre i samme situation. Det var vanvittig terapeutisk. Fordi det der skete, da vores datter døde, det var, at vi havde opsparet så meget erfaring, så mange rutiner, energi i hverdagen, der skulle bruges på dit og dat. Og pludseligt var alt det, vi havde lært … puf… alt var væk, forklarer Martin om tomrummet.
Det at de kunne give alt det videre til andre og se, hvordan det hjalp et andet barn, var fantastisk lægende for Martin.
Godt der er gået så lang
For 20 år siden var der ingen medicinsk behandling til børn med Theas diagnose. Det er blevet en realitet inden for de seneste fem år, og man ser i dag, at børn som Thea overlever. Og dem som overlever bevarer også en stor del af sin muskelstyrke, og de kan derfor flere ting.
– Da vi havde Thea, drømte vi hele tiden om en mirakel behandling. Det var der allerede tale om dengang. Vi vidste, at den ville komme på et tidspunkt. Så jeg er glad for, at der er gået så lang tid, før den kom, så der ikke kom en fornemmelse af at, ej… det kunne vi have været i.
Havde Thea levet i dag er Martin ikke et sekund i tvivl om, hvorvidt de ville tage imod behandlingen. Det ville han med kyshånd.
– Når du i forhold til normalspektret har meget lidt at arbejde med rent motorisk, så fylder det alverden, at man kan å hvis vi nu havde været i den her situation, og hvis vi havde haft Thea, så betyder to procent en verden til forskel i forhold til livskvalitet.
På den anden side er han glad for, at han ikke blev fortabt i drømmen om en behandling:
– Man kan ikke lægge sit liv og sine forhåbninger op på, at det her sker lige om lidt. Altså vi håbede da på, at der ville komme et vidundermiddel. Det kom så først 20 år efter. Men hvis vi hele tiden havde bundet vores verden an på et håb og en drøm om, hvad der kommer ude i fremtiden, så havde vi jo ikke fokuseret vores energi på det, der var lige nu. Det er i nu’et, det vigtige er. Det er ikke drømme om det, det kunne være engang.
Del din mening
Eller login med din email
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater