Accept åbner døre
Mika kunne ikke mærke musikken, før han havde accepteret sin diagnose og sit handicap. Først da kom der ro. Derfor lærte han, at hans symptomer hænger sammen med hans psyke og måden, han lever på.
“Hvis jeg anstrenger mig rigtig meget, får jeg dobbeltsyn. Jeg har det sådan set hele tiden, men jo mere træt jeg er, jo værre bliver det. Jeg sørger derfor altid for at finde roen, inden jeg skal ud at spille og ikke stresse mig selv. Og hvis jeg har mulighed for at komme i god tid og finde min ro, så gør jeg det. Ligesom inden dette interview, siger han og hentyder til starten af vores møde.”
Han mener, det er vigtigt generelt at komme i god tid for at blive ’grounded’ og være nærværende. Ikke stresse. Tage sig tid i hverdagen til at finde ro. Det kan man ikke, hvis man kommer i sidste øjeblik.
Lænket nøgen i en celle
Selv om Mika altid har været i musikkens verden, har det ikke altid været naturlyde og instrumental musik, som har været hans udtryksform. Han har været præget af hip hop og metal.
– Min musik har udviklet sig til at ligge inden for genren ’melancholic nordic noir’. Det er en blanding af klassisk og noget melankoli og new age, som kan bruges til filmmusik og er hovedsageligt instrumentalt. Efter myastenien har jeg fået det, jeg vil kalde en ’musisk sans’. Det har skabt et helt nyt univers for mig, og jeg føler mig godt tilpas i det, siger han.
– Jeg satser nu på den spirituelle målgruppe, da det harmoner med naturen og troen på, at der er mere mellem himmel og jord. Jeg håber også, at min musik kan hjælpe folk, der har dybe følelser i sig, men svært ved at komme ud med dem. Musikken kan måske hjælpe følelserne lidt på vej, siger han.
Han ønsker, at musikken kan gøre for andre, hvad den gjorde for ham. Den har givet ham livsglæde.
Det var mørkt, ensomt og gråt, da jeg ikke kunne spille. Jeg følte mig lænket nøgen i en celle uden at kunne gøre noget som helst. Musikken betyder alt for mig – ligegyldigt hvilken genre jeg spiller.
Lægger kræfter i det jeg kan
I dag skriver Mika meget musik om sorg og melankoli. Men han forklarer, at den følelse også kan give ham lykke. Hvis ikke musik giver ham styrke, vil han ikke spille.
“I dag er min diagnose bare et navn på et handicap, og jeg lever med det. Jeg ser det ikke som negativt, overhovedet ikke, men mere som en ny start. Der er selvfølgelig noget, jeg ikke kan, men jeg lægger i stedet flere kræfter i det, jeg kan. Det gælder om at finde styrken til det.”
For Mika gælder det også om at finde lykken i det, som giver styrke. Ligesom guldkaramellen. Selv om papiret indeholdt noget andet, var tanken om den magtfuld og motiverende.
Mika har valgt at være medlem af Muskelsvindfonden, da han ønsker at være en del af et fællesskab og derfor ikke føler sig alene. I dag er han taknemmelig for det, myastenien har givet ham:
“Nogle vil mene, at det ikke er en gave at få et handicap. Jeg synes, det er en gave. Jeg fokuserer nu meget mere på min musik, end jeg har gjort. Og jeg håber, at mange vil gå samme vej eller har kræfter til at gøre det. At finde de gode ting og bringe dem frem. At man bruger sine talenter. Nyd din hobby, gør det til en livsgave.”
Det usynlige handicap
Hvis du ikke havde læst denne artikel, ville du ikke umiddelbart kunne se på Mika, at han har et handicap. Pillerne, som i dag er nedsat til maks fire, hjælper med at holde hans symptomer i ave.
Derfor kan det godt være svært for hans omgangskreds at forstå, at han er begrænset i sin hverdag. Han er ikke bange for at nævne sit handicap, men det er heller ikke det første, han fortæller.
“Hvis folk spørger, er jeg meget åben. Også på de sociale medier. Jeg er ikke sky for at forklare, at selvom man har MG, så er der stadig mange ting, man kan… Hvis folk har fordomme, så rager det mig en høstblomst. Det er så bare ikke der, jeg skal være.”
“Når jeg har haft mine dårlige dage, har folk lagt mærke til øjenlåget. Men ingen vil kunne forstå, hvordan det er 100 procent, fordi det er så svært at forklare noget, man ikke kan se. Og min omgangskreds forsøger at hjælpe, og jeg elsker dem for det. Men ingen af dem vil nogensinde rigtigt forstå, hvordan det er. Og det påvirker en psykisk. Det synes jeg er værre end den fysiske del. Når jeg har en dårlig dag, så vil jeg egentligt bare gerne sidde i min sofa. En dårlig dag for mig er, når mit øjenlåg hænger, jeg har dobbeltsyn, og jeg er psykisk påvirket. Det påvirker også min gangfunktion, og jeg ligner en, der er fuld. I starten var det psykisk hårdt, men nu har jeg vænnet mig til det,” siger han.
Del din mening
Eller login med din email
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater