MIT PÆRSPEKTIV

Mangfoldighed på arbejdsmarkedet: For meget snak, for lidt handling

Jeg kan blot observere, at køen med de gode hensigter er blevet meget lang, og den flytter sig ikke rigtigt, skriver Paul Nolan, der har arbejdet med det mangfoldige arbejdsmarked i over 10 år.

Bog-Topbanner-6-aspect-ratio-1917-1263
100%
Af Paul Nolan
15. maj 2024
Læsetid 5 min.
0

Blogindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger og pærspektiver.  

Vi lever i en tid, hvor mangfoldighed fylder rigtig meget på agendaen, og den debat taler direkte ind i Muskelsvindsfondens vision om at skabe et samfund med plads til forskelle.

Men jeg spørger mig selv: Hjælper al den snak om mangfoldighed på arbejdsmarkedet?

Ikke så meget som jeg kunne ønske. For når der tales om mangfoldighed, så er fokus hovedsageligt (og nogle steder udelukkende) på kvinder i ledelse, etnicitet og seksualitet. Alt sammen vigtigt, men i mit pærspektiv drukner personer med handicap helt i den debat, hvilket er ret ærgerligt.

Så jeg ser meget ofte, at når en virksomhed har fokus på mangfoldighed, så er handicap ikke en del af dette fokus – overhovedet.

Virtue Signalling på LinkedIn

Og den virkelig slemme er, at det er en gratis omgang, når man på  LinkedIn pryder sig med, at man er tilhænger af mangfoldighed, men når det kommer til stykket, er der mange tilhængere af mangfoldighed af navn, men ikke af gavn.

LinkedIn er plastret til med Virtue Signalling.

Virtue Signalling er et forsøg på at vise andre mennesker, at du er et godt menneske for eksempel ved at udtrykke meninger, som vil være mest acceptable eller ”god stil”. Det ses især på sociale medier. ”Dydssignalering” er en populær moderne vane med at angive, at man har dyd blot ved at udtrykke afsky eller gunst for visse politiske ideer eller kulturelle begivenheder.

Køen bliver længere og længere

Skal jeg være helt ærlig, så tror jeg, at dem, der har fået mest ud af mangfoldighedsagendaen, er dem, der snakker om det. Og det er ligesom ikke meningen, vel?

Jeg har arbejdet på dette område i over 10 år nu, og jeg kan blot observere, at køen med de gode hensigter er blevet meget lang, og den flytter sig ikke rigtigt.

For medlemmer

En sort silhuet af en hund i en legende stilling, med alle fire poter på jorden og halen buet opad. Hunden ser ud til at glæde sig. Silhuetten er enkel og uden yderligere detaljer. Baggrunden er gennemsigtig.

Søger du viden om livet med muskelsvind?

Klik her

Blog icon Bliv klogere på tallene

Paul Nolan om fakta på arbejdsmarkedet

Tal viser, at cirka en tredjedel af mennesker med større fysiske handicap er i job. Kigger vi på den del af befolkningen, der ikke har et handicap, er det 84 %, der er i job.

Det tal er som at måle elastik i metermål, for hvad er et større fysisk handicap?

VIVE lavede en undersøgelse i 2020. hvor de fandt frem til, at hver tiende person i Danmark har et større fysisk handicap, men hvad et større fysisk handicap reelt er, er svært at blive klog på.

Kigger på man på folk med handicap generelt, så ser tallet noget bedre ud. Så er 60 % i beskæftigelse (tal fra 2021), og det er altså en forbedring i ift. 2020, hvor tallet var 55 %, så det går den rigtige vej.

Find flere tal:  Danske Handicaporganisationers website

Glem alt om “det er synd for”

For mig at se starter udfordringerne allerede i skolerne og de små hjem. Vi skal ændre vores syn på personer med handicap. Som jeg ser det, betragter vi ofte personer med handicap som stakler eller ofre. Vi siger: “Hvor er det synd for dem.”

Men vi er nødt til at opdrage vores børn (og os selv) til at se på disse mennesker som viljestærke og robuste individer, der gennemgår ufattelige udfordringer. På samme måde som vi hylder folk, der har gennemført en Ironman-konkurrence, bør vi også anerkende styrken hos mennesker med handicap. I min verden er de galaktisk meget sejere end dem, der brugte 12 timer af deres liv på en Ironman. Det er jo næsten tragikomisk.

Og hvad har det så med jobmuligheder at gøre? Jo, vi ansætter jo ikke ”stakler”. Vi ønsker robuste medarbejdere. Og det er en person med handicap i den grad. Ordet “robust” er sandsynligvis et af de mest anvendte ord i jobannoncerne, i øvrigt.

Pauls råd til jobsøgende

  1. Først og fremmest gælder det om at skaffe sig erfaring i sine unge år. Dette råd gælder for alle.
  2. Udnyt de muligheder, der er for at få reel erfaring, også selvom det er frivilligt arbejde. Det kan også inkludere deltagelse i politiske ungdomsorganisationer, NGO’er og lignende. Et glimrende eksempel på, hvor Muskelsvindfonden giver unge reel erhvervserfaring, er Spor 23.
  3. Erfaring kan være stor eller lille – begge tæller.
  4. Undgå klichéer, banaliteter og “overskrifts-snak” som f.eks. at kalde dig selv for en “god team player”, selvstændig, passioneret, ansvarlig eller resultatorienteret. Hvis du bruger disse ord, så forklar altid konkret, hvordan du lever op til dem. Ellers bliver det blot tomgangssnak.

Anonymiserede screeninger

Stod det til mig, så lavede man anonymiserede screeninger i jobansættelsesprocesserne.

Den teknologiske løsning til anonymiserede screeninger findes, men ingen tør bruge den.

Efter 6 år på markedet, er det stadig kun Tårnby Kommune, der har haft modet til det. Og det ved jeg alt om, eftersom det er min virksomhed, der har udviklet denne software.

Hvad gør man så?

Når der nu ikke er anonymiserede screeninger på arbejdspladsen, hvad gør man så?

Der er mange meninger om, hvad der udgør en god ansøgning, og der er mange paradokser at tage hensyn til, især når man har et handicap.

Skal man nævne det i ansøgningen eller lade være? Det spørgsmål kan næsten blive en hel værdidebat, og den slags debatter har en tendens til at blive binære, det vil sige enten/eller.

Jeg vil nu alligevel råde til at gå direkte til sagen med dit handicap og forklar, hvordan det har styrket dig som person. Og ja – man bliver sikkert valgt fra på nogle arbejdspladser, når man fortæller, at man har et handicap, men vi er nødt til at presse på for en holdningsændring ude i samfundet.

Forældre – skyd ikke drømmene ned

Jeg bliver fra tid til anden spurgt, hvordan forældre til børn og unge kan bakke op, og mit svar er: Som alle andre forældre bør bakke deres børn op! Og for alt i verden lade være med at skyde deres drømme ned.

Nogle gange skal de presse lidt og hjælpe dem lidt med få deres første job. Men vigtigst af alt, så har personligheden meget at sige. Det siger sig selv, at et positivt, åbent og inkluderende menneske altid vil være at foretrække end en negativt styrende person, der mere eller mindre kun gør ting for egen vindings skyld.

Hvad gør du?

Om Paul Nolan

Årgang: 1970

Bopæl: Virum

Beskæftigelse: Medejer af Talentattract.com (rekrutteringssoftware) og ekstern lektor v/Ledernes Kompetencecenter/IBA

Relation til Muskelsvindfonden: Far til Maise med muskelsvind, medlem af repræsentantskabet og bestyrelsen

Født 100 km nord for polarcirklen, hvilket må være forklaringen på at jeg rædselsslagen for slanger. For dér er der ingen slanger.

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater