Josephine jubler: “Jeg har fået den sejr og retfærdighed, jeg har kæmpet for”

Mere end halvandet år skulle der gå, før 21-årig Josephine Andersen kunne få sin BPA-ordning. Nu er afgørelsen langt om længe faldet til Josephines fordel, og hun kan nu se frem til en sommer med fuld fart på og en nyvunden frihed

Foto-af-Josephine-Andersen-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Heidi Lundsgaard

100%
Af Laura Schmidt Abildtrup
12. juni 2024
Læsetid 3 min.
0

Fremover vil den 30. maj være en helt særlig dato for Josephine Andersen. Datoen markerer nemlig dagen for hendes genvundne frihed og starten på det ungdomsliv, hun længe har drømt om.

Efter at have ventet i mere end halvandet år på kommunens afgørelse om, hvorvidt Josephine kan få bevilget en BPA-ordning, der er så afgørende for, at hun kan leve sit ungdomsliv, kan hun nu endelig ånde lettet op.

I over halvandet år har Josephine været udsat for en helt urimelig og utilstrækkelig hjælp, inden kommunen efter pres fra lokalmedier og Ankestyrelsen til sidst har måtte indse, at de ikke længere kan komme udenom, at BPA-ordningen er den eneste korrekte hjælp til Josephine.

Hun kan nu gå sommeren i møde med 14 timers hjælp i døgnet – en ordning, der allerede er trådt i kraft og kommer til at ændre Josephines hverdag markant.

Måtte nøjes med 3,75 timer udenfor 

Josephine Andersen har siddet i kørestol, siden hun var 12 år. Hun har en muskelsvinddiagnose, der gør, at hun har brug for hjælp døgnet rundt. På trods af dette har Odense Kommune hidtil ikke ville bevilge hende en hjælpeordning (BPA), da de mente, at hun kunne nøjes med 29 timer og 20 minutters hjemmepleje om ugen og 15 ledsagertimer om måneden. 

Dét har bl.a. betydet for Josephine, der i dag er førtidspensionist, at hun kun har kunnet komme udenfor i 3,75 timer om ugen i gennemsnit, hvilket har passet med, at Josephine kun lige har kunnet vedligeholde sin træning, mens hun resten af tiden har måtte affinde sig med et liv i isolation. Hun har altså hverken kunnet besøge venner, tage i biografen og på shopping eller alle de ting, der hører til det, at være ung. 

Det har føltes som et fængsel uden lige bare at sidde derhjemme og glo ind i fire vægge,” fortæller Josephine om den periode, der hører fortiden til nu. 

Drømmer om at rejse 

For Josephine betyder sejren over Odense Kommune alt, og hun er både stolt og lykkelig over, at det lykkedes hende at komme i mål. 

”Det betyder utroligt meget for mig, at jeg nu har fået bevilget en BPA-ordning. Nu har jeg endelig fået den sejr og retfærdighed, jeg har kæmpet for så længe, og jeg er ret stolt over, at jeg har kunnet opnå det,” fortæller hun. 

Josephine ser frem til at være mere social og komme ud og opleve både flere dele af Danmark men også at kunne rejse til udlandet. 

“Jeg drømmer for eksempel om at se Colosseum i Rom og andre historiske seværdigheder,” fortæller Josephine og understreger, at det giver hende langt mere livsglæde nu at have mulighed for at tage væk fra sit hjem og opleve en masse ting. 

En vigtig sejr 

Muskelsvindfonden gik ind i Josephines sag i juli 2023, da man mente, at Odense Kommunes afgørelse var i strid med lovgivningen.

Nu har Josephine fået sin sejr og sin frihed – en afgørelse, der ifølge formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen, er en vigtig sejr ikke kun for Josephine Andersen men også for førtidspensionister generelt. 

”Mennesker, der som Josephine er udenfor arbejdsmarkedet, skal selvfølgelig også have mulighed for at leve et aktivt liv. Det er hamrende vigtigt, at Ankestyrelsen stoppede Odense Kommunes forsøg på helt generelt at fratage førtidspensionister mulighederne for at få hjælp til at leve et almindeligt aktivt liv ude af isolationen med aktiviteter og selvbestemmelse. Ankestyrelsen er under voldsomt pres fra KL, men gudskelov kan styrelsen stadig sætte kommunerne på plads, når deres afgørelser rammer for langt fra skiven,” siger Simon Toftgaard Jespersen og tilføjer:

“I øvrigt er det på alle måder urimeligt, at kommunal uduelighed har stjålet mere end halvandet år af Josephines ungdomsliv, som hun aldrig får tilbage. Et bevis på, at kommunerne ikke har evnerne til at løfte opgaven med at visitere til BPA.”

Josephine Andersen takker Muskelsvindfonden for deres hjælp i kampen mod Odense Kommunes afgørelse:

“Jeg kunne ikke have nået så langt, hvis ikke jeg havde fået den hjælp, jeg har fået,” siger hun afslutningsvis.

saenk-barrierne-aspect-ratio-1917-1263
Politik

Josephine drømmer om et ungdomsliv: “Det er vildt ubehageligt og ydmygende”

Odense Kommune har to gange givet 20-årige Josephine Andersen afslag på at få en hjælperordning. Hun må klare sig med hjemmehjælp, mener kommunen.

BOS4230-aspect-ratio-1917-1263
Politik

Kommune og region i kamp mod hinanden : Sanders liv er en banegård

Sander og hans familie er kommet i klemme mellem kommune og region. Hjælpen til Sander er et kludetæppe af hjælpere, som betyder, at Sanders liv mest af alt ligner en banegård med nye voksne om sig det meste af tiden.

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater