MIT PÆRSPEKTIV

Janne Sander: Bogen fremtvinger tanker om, hvad man selv vil, kan og ikke mindst tør

Anna Le Dous har spurgt mig, om jeg vil læse hendes nye bog "Hjulspor" og skrive en anmeldelse. Det er en anderledes rejsefortælling om at rejse med et fysisk handicap og nyde livet med den udsigt, man har - om det er fra toppen af et bjerg eller for enden af en trappe.

Janne-Sander_Blog-Topbanner-1-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Jakob Boserup

100%
Af Janne Sander
11. juli 2024
Læsetid 7 min.
0

”At rejse er at leve.” Det er et velkendt citat fra vores store digter H.C. Andersen.

Når man læser Annas bog “Hjulspor” forstår man essensen i ovenstående. Udlængslen der skal udleves uanset bump undervejs, uanset knuden i maven forud for afrejsen, under selve transporten til det ukendte og erfaringer, der tilsiger nye uforudsete udfordringer, der står i kø for at finde løsninger.

Appetitten på at opleve og møde nye mennesker, skabe relationer på tværs af kulturelle forskelligheder og knytte kontakter er bogens omdrejningspunkt.

Anna fortæller, at balancen mellem den velkendte hverdag og det uforudsigelige under selve rejsen er det, der tiltrækker hende. Udgangspunktet er en barndom knyttet til Tyskland, der så og sige sætter spark i rejselivet med forældre, der tager unge Anna med på deres rejser på besøg hos familie og venner.

De sproglige forudsætninger er derfor til stede og suppleret med engelsk er redskaberne på plads til at samtale med mennesker over det meste af verden. De erfaringer hun får fra sin barndom og ungdom, fra højskoleophold med Kinarejse på programmet og senere studieophold i Hamborg og Berlin, sætter gang i idéen om at ville rejse jorden rundt.

En person i kørestol er på en naturskøn bjergsti med sneklædte tinder i baggrunden. Teksten på billedet lyder

Hjulspor – Jorden rundt i kørestol af Anna Le Dous

Udgivet af Forlaget Globus, 2024.

Fås som Hardback (pris: 314,95), lydbog og e-bog.

330 sider

 

Se, duft, smag og lyt

Anna møder verden med tillid og hjertelighed. Hun føler sig tilpas de fleste steder og rejser med målet om at se, dufte, smage og lytte til nye toner, se spektakulære landskaber og opleve nye måder at leve på.

Dét i sig selv er måske nok ikke så unikt endda. Mange mennesker bruger deres tid og penge på at opleve en anden verdensdel. Nogle drager afsted i halve eller hele år og slår sig ned et sted for at studere, arbejde eller simpelthen blot for at opleve.

Det unikke i Annas valg er hendes udgangspunkt og det determinerede mål om at ville udfordre de destinationer, hun vælger – uanset andres forudfattede meninger om, hvad man kan som kørestolsbruger.

Læseren kommer med på en rejse, der ikke bare bringer os rundt i hele verden – og det skal forstås bogstavligt, for Anna har rejst jorden rundt – men vi inviteres til en indsigt i rejselivets særlige vilkår, når man er kørestolsbruger og afhængig af andres hjælp for at fungere praktisk i hverdagen.

Vi følger med når der bookes rejser, når transportmidlerne skaber udfordringer, og vi bliver indviet i begrebet ”tisseplanlægning”, fordi noget så enkelt som at gå på toilettet bliver et omdrejningspunkt for, hvordan man afvikler og planlægger sin dag, og hvordan den planlægning kan spoleres, når bestilte transporter forsinkes eller må ændres af forskellige årsager. Der lægges i det hele taget ikke skjul på, at der er mange udfordringer. Og at der både kan være angst og nervøsitet med i bagagen.

For medlemmer

En sort silhuet af en hund i en legende stilling, med alle fire poter på jorden og halen buet opad. Hunden ser ud til at glæde sig. Silhuetten er enkel og uden yderligere detaljer. Baggrunden er gennemsigtig.

Søger du viden om livet med muskelsvind?

Klik her

Netop det uforudsigelige, der med ufravigelig sikkerhed alligevel opstår på trods af et meget velgennemført planlægningsarbejde, får det ofte til at gyse hos mig som læser.

Og jeg spøger mig selv igen og igen: Hvordan tør hun?!

Hvad er det værste, der kan ske?

Det kræver mod og styrke at udfordre sig selv. At være så at sige fysisk hjælpeløs og alligevel turde forlade sig på, at det går nok! Anna spørger sig selv, når hun igen har mavekneb inden en afrejse: Hvad er det værste, der kan ske? Svaret som også læseren kommer frem til er at skulle blive hjemme. Lade sig begrænse og dermed miste lidt af sig selv.

Det står klart, og Anna påpeger det selv, at der grundlæggende er ting, der skal være på plads, før man kan kaste sig hovedkulds ud i rejselivet. Man skal have den fornødne mulighed for at få fysisk hjælp med på rejsen. Hjælperordning, venner eller familie, der stiller sig til rådighed. Og naturligvis have sparet en del penge sammen.

Og som jeg læser det, er det også en forudsætning, at man i visse situationer kropsligt kan tåle at blive båret på, tumlet rundt med og ind i mellem udsat for stor fysisk udmattelse.

Så rejselivet jorden rundt er bestemt ikke noget, man bare kan, hvis man vil. Alligevel skubber Anna til grænserne for, hvordan drømme kan blive til virkelighed. Hendes ukuelighed giver stor inspiration, og hendes eksempel skaber rejsefeber og fremtvinger tanker om hvad man egentlig selv vil, kan og ikke mindst tør.

Med fly, tog, bus og i bil

Vi følger Annas rejser gennem mange spændende lande og steder, møder hendes mange bekendte og får indsigt i rejselivets mange særlige udfordringer som kørestolsbruger. Vi undres over den manglende indsigt hos rejsearrangører, tilgængelighed i lufthavne, flyindretninger og den usmidige og sommetider rigide tilgang til passagerer, der ikke lige opfylder normen.

Ud over naturligvis at flyve foregår transporten i toge, busser og biler med mere eller mindre heldige indretninger, og så kommer vi op i svævebaner ud over bjergtinder og storslåede landskaber. Vi oplever nordens barske natur, ser snebeklædte bjergtoppe og vi tages med ind i regnskovens dybde.

I bogens illustration ses verdenskort med de mange ind plottede steder, bogen omhandler, og bagerst findes en imponerede oversigt over alle de lande Anna, som medlem af De Berejstes Klub, har besøgt.

Hvad er egentlig rigdom?

Men dét, der giver bogen unik karakter og læseren en særlig oplevelse, er at rejsebeskrivelserne danner afsæt for udfoldelsen af Annas tanker og betragtninger om bl.a. venskaber, fordomme og ikke mindst dét at leve med et handicap. Og hvad er egentlig rigdom? Er det penge og overflod? Er det åbenhed, hjælpsomhed og medmenneskelig interesse?

Bogen bliver på mange planer en særlig rejsebog. Fuld af historier om geografiske steder, oplevelser og en personlig udvikling. Bogen er illustreret af en række smukke fotos hvor alverdens spektakulære steder vises med en glad Anna i forgrunden.

Det er svært ikke at blive inspireret. Og det er svært ikke at få udlængsel. Og det er svært ikke at beundre Annas mod, stædighed og ukuelighed.

Har man ikke lyst, eller mulighed for selv at pakke kufferterne og al sit grej, så kan man tage turen med Anna. Hun er en glimrende fortæller, og man er underholdt hele vejen igennem.

En velskrevet bog med mange fine spor, der beskriver andre kulturer – såvel som tvinger læseren til at reflektere over sit eget ståsted i livet.

Har du læst bogen? Del din anmeldelse af den i kommentarsporet herunder. 

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater