Nu skal regeringen svare på FN’s kritik af handicapområdet

Følg med live: I dag skal ikke mindre end tre ministre stå skoleret i Folketingets Socialudvalg og forholde sig til den massive kritik, som FN’s Handicapkomité gav Danmark i september i Genevé.

Paerspektiv-billedredigering-26-aspect-ratio-1917-1263
100%
Af Suzanne Skærbæk Pedersen
07. november 2024
Læsetid 2 min.
0

I hele 45 sekunder var der stilhed i Genéve, da FN’s Handicapkonvention spurgte, hvilke planer Danmark havde for at rette op på de forringede levevilkår, som regeringen tilbyder mennesker med handicap. En lang stilhed, som siden er blevet tolket af flere organisationer som et symbol på regeringens manglende prioritering af handicapområdet.

Til dagens samråd forventes det, at de tre indkaldte ministre svarer på, hvilke initiativer regeringen vil tage for at imødekomme kritikken og sikre en forbedret indsats på handicapområdet.

“Regeringen kan ikke gøre ingenting”

Det er medlem af socialudvalget Charlotte Broman Mølbæk (SF) og ikke-medlem af udvalget Rosa Lund (EL), som har indkaldt social- og boligminister, Sophie Hæstorp Anders (S), indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V), samt børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), til dagens åbne samråd om Danmarks efterlevelse af FN’s Handicapkonvention.

Charlotte Broman Mølbæk, Foto af Mette Hald.

“Jeg forventer, at ministeren på samrådet løfter lidt af sløret for nye initiativer, der kan rette op på nogle af problemerne, som FN gør opmærksom på. Eksempelvis at forskellene mellem kommunerne skal være mindre, og der skal udarbejdes en national handicappolitisk handlingsplan. Samtidig er det åbenbart, at Regeringens handicapaftale fra foråret, der på flere områder går direkte imod FNs anbefalinger, skal genåbnes,” siger Charlotte Broman Mølbæk, medlem af socialudvalget og handicapordfører for SF.

Charlotte Broman Mølbæk tilføjer, at SF rejser et beslutningsforslag om en handicappolitisk handlingsplan i efteråret.

Regeringen kan ikke gøre ingenting

Politisk chef i Muskelsvindfonden forventer, at kritikken bliver taget alvorligt:

“Kritikken fra FN’s handicapkomité er så massiv og konkret, at regeringen ikke kan leve med at gøre ingenting. Jeg forventer ikke, at ministrene på samrådet kommer med konkrete løsninger, men jeg har en klar forventning om, at de tager kritikken alvorligt og lægger op til, at der politisk med inddragelse af handicapbevægelsen arbejdes med konkrete tiltag for at indføre en række af FN’s direkte anbefalinger. Det er der hårdt brug for,” siger politisk chef i Muskelsvindfonden, Thomas Krog.

Ministrene får travlt på udvalgsmødet

Ministrene skal generelt forholde sig til FN’s hårde kritik af de forringede forhold for mennesker med handicap, og her er ønsket fra Charlotte Broman Mølbæk, at ministrene forholder sig til samtlige kritikpunkter.

Og punkterne er mange. Danmark får blandt andet kritik for, at din kommune er afgørende for, hvilken hjælp du kan få. Det er det, der kaldes ‘postnummerlotteriet’. Derudover skal inklusionen af børn skal forbedres, Danmark skal gøre mere for at undgå diskrimination samt åbne for dækning af merudgifter til pensionister.

Ifølge FN’s rapport forringer dansk lovgivning vilkårene for mennesker med handicap. Det skyldes blandt andet, at Danmark endnu ikke har en handlingsplan eller har indskrevet handicapkonventionen i dansk lovgivning.

Du kan følge med i samrådet live via Folketingets TV herunder torsdag den 7. november 2024 kl. 13.00. Vi følger naturligvis med her på Pærspektiv.

Følg live med her kl. 13

Quiz - FN quiz

Hvad kritiserer FN generelt Danmark for i forhold til mennesker med handicap?
Hvor meget er brugen af tvang i psykiatrien steget i Danmark de sidste 10 år?
Hvad kritiserer FN i forhold til forskellen i den støtte, mennesker med handicap modtager i forskellige kommuner?
Hvilken udfordring fremhæver FN omkring børn med handicap i den danske undervisning?
Hvad mangler Danmark ifølge FN stadig at gøre for fuldt ud at implementere Handicapkonventionen?

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater