En potentiel forbryder
Med eller uden den forudgående overvågning i eget hjem følger som regel et møde med kommunen, der involverer et større eller mindre antal ”fagpersoner”. Det er sket mere end én gang, at jeg oplever en blufærdig ung mand blive bedt om at udmale i alle detaljer foran otte kvinder, hvordan han gør, når han tisser. Eller en ung kvinde fortælle, hvordan hun bliver vasket neden for navlen. Eller en anden ung kvinde svare på, om hun nogensinde kysser sin kæreste, mens han arbejder som hjælper!
Mistroen lyser ud af kommunerne i en grad, som næppe nogen borger uden et handicap udsættes for. Man aner en snigende mistanke om, at personen med muskelsvind rejser sig og løber et maratonløb, så snart kommunen vender ryggen til. Hvis man har et handicap, er man en potentiel forbryder.
Køresyge skal dokumenteres
Der er en del kørestolsbrugere, som bliver køresyge i deres store handicapbil, hvis de skal sidde bag føreren, som jo samtidig er hjælperen. Desuden er det utrygt, fordi man med for eksempel muskelsvind ikke nødvendigvis kan påkalde sig hjælperens opmærksomhed, hvis man har brug for hjælp, eller hvis respiratoren svigter.
Tidligere var det en selvfølge, at bilen blev indrettet, så man kunne sidde ved siden af føreren og endda føre en samtale – og ikke blot blive transporteret som en sæk kartofler. I dag skal man stadig oftere ”dokumentere” sin køresyge, hvilket sker ved, at man skal køre en tur i en bil, hvor man sidder bag føreren.
At blive køresyg er ikke sjovt, og samtidig er det på enhver måde uetisk at påføre mennesker ubehag som led i kommunens ”dokumentation”. Det minder til forveksling om tidligere tiders ”hekseprøve”: Man puttede heksen i en sæk og smed hende i søen. Hvis hun kom op igen, var hun tydeligvis en heks og skulle brændes. Hvis hun gik til bunds, havde hun bestået prøven og var ikke en heks.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Grænseoverskridende krav: “Selvom jeg ikke var nøgen, følte jeg mig det”
Ny bog: mødet med kommunen er præget af stærk mistro fra begge parter
“Kommuneangst” – kender du det?
Sundhedsdebattør: “Hvis du vil være sund, kommer du aldrig i mål”
Janne Sander: Kommuneangsten kommer snigende…
Hvorfor skal det være svært at ligestille borgere økonomisk, når det kunne være så let?
Debat: Sproget påvirker vores syn på andre mennesker
Antonietts digt om kommuneangst: ”Det føles som en krig, som kan forsætte uendeligt”
Kommuneangst: Ydmygende og mistænkeliggørende kontrol
Jeg er en stakkarl – i en svømmehal
Mikkel kan ikke studere uden sin hjælperordning
Alle er lige meget værd – eller er vi?
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater