Helene Bagge Grimstrup: Jeg gemte min krop væk
Der er nogle, der har bestemt, hvad en "sund og flot krop" er. Men det er kun super få, der faktisk passer til det ideal.
Der er nogle, der har bestemt, hvad en "sund og flot krop" er. Men det er kun super få, der faktisk passer til det ideal.
Fra jeg var 14-17 år, var jeg på vej til at skulle sidde i kørestol. Min krop var super stresset og brugte ekstremt mange kræfter på at holde mig gående. Mentalt var jeg endnu mere stresset over, hvad det ville betyde for mit liv, at jeg skulle sidde i kørestol.
Jeg havde meget følelsen af, at folk omkring mig – i skolen, Brugsen, til spejdernes loppemarked – så på mig som det her biluheld i langsom gengivelse, hvor jeg bare var på vej mod den store ulykke: Kørestolen.
Da jeg så først begyndte at bruge elektrisk kørestol i hverdagen, var det som at åbne op for en hel ny verden af muligheder. Slut med at være bange for at falde, jeg kunne være med på et dansegulv, jeg kunne gå hen til mine veninder og give dem et kram – og deltage i køkkentjansen på efterskolen.
Min personlighed vendte tilbage, da jeg satte mig i kørestolen. Det er svært at holde fast i et “jeg” og være cute, humoristisk og spændende, når man mentalt og fysisk gennemfører en Ironman hver dag.
Hun arbejder som webredaktør.
En fun fact: Helene har skrevet en hel bachelor om Counter Strike, selvom jeg aldrig har prøvet at spille det.
Den dag jeg blødte igennem i 7. klasse. Og der var ikke bare tale om lidt pletblødning. Kassen med skiftebukser var nede i kælderen ved idrætssalen, og på det tidspunkt var trapper et kæmpe no go.
I de år fra 6.-8. klasse følte jeg mig enormt udenfor. Især når det kom til min krop. Jeg var ikke længere med i nogle fællesskaber, hvor jeg så andre kroppe end min egen. Jeg havde ikke længere idræt og var med i omklædningsrum. Jeg gik ikke længere til noget sport eller spejder. De eneste andre kroppe, jeg så, var, når jeg var alene hjemme og turde se et afsnit af ‘Sex and the City’. Og det hjalp virkelig ikke på selvtilliden.
Min eneste tætte veninde, som har fulgt mig fra intet handicap til kørestol, siger at jeg fra den ene dag til den anden heller ikke ville gå på toilettet sammen med andre piger, selvom det havde været helt normalt for mig at gøre før.
Jeg tror ikke, at jeg følte skam over min krop, men mere at jeg ikke vidste, hvad der var “normalt”. Og jeg ville virkelig, virkelig ikke ses som mere “unormal”, end jeg allerede var. Så hellere bare gemme mig lidt.
Den dag i 7. klasse endte jeg med at ringe til SFO’en, der sendte en pædagog hjem til min far efter rene bukser. Så pinligt og så mange voksne, der skulle involveres.
Det var faktisk en kæmpe lettelse, da jeg satte mig i kørestolen, at jeg ikke skulle bekymre mig om at bløde igennem mere. Nu ville ingen jo kunne se det.
I 9. klasse startede jeg på efterskole, og det er virkelig svært at gemme sin krop væk, når man bor sammen med otte andre piger. Heldigvis, for pludselig fandt jeg ud af, hvor forskellige vi alle sammen ser ud.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Sådan får vi råd til vores drømme i en hverdag med muskelsvind
Janne Sander: Bogen fremtvinger tanker om, hvad man selv vil, kan og ikke mindst tør
Antonietts afskedsbrev til sin krop: ”Vi havde store planer, os to”
Janne Sander: Kommuneangsten kommer snigende…
Sundhed er mere end vores krop og formåen
Tanker om normalitet – hvad er normalt?
Antonietts digt om kommuneangst: ”Det føles som en krig, som kan forsætte uendeligt”
Anders er verdens bedste: Nu kæmper han for at sætte sin sport på verdenskortet
Globetrotter på hjul: “For mig er det jo sådan, man rejser”
Johan Lauritsen: Jeg ville være normal
Jeg er en stakkarl – i en svømmehal
Mangfoldighed på arbejdsmarkedet: For meget snak, for lidt handling
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater