Barrierer hos både mænd og personale
Studiet er gennemført af Charlotte Handberg, som i dag er seniorforsker i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind. Selv om studiet handlede om kræft, mener Charlotte Handberg, at man kan overføre mange af de resultater og konklusioner, hun kom frem til, til andre områder inden for sundhedsvæsenet. Hun peger især på det fokus, hun havde på sundhedspersonalets adfærd over for mandlige patienter.
”I mit feltstudie mødte jeg mænd på kræftafdelingen på hospitalet, talte med dem og fulgte dem over længere tid. Jeg overværede samtaler mellem personale og mændene for at observere attitude, adfærd og sprog i samtalerne. Og jeg kunne se, at mændene og sundhedspersonalet ofte modarbejdede hinanden via deres adfærd. Personalets attitude og adfærd kom tit til at forstærke mændenes modvilje mod at sige ja til at deltage i rehabilitering,” siger Charlotte Handberg.
Rehabilitering = svaghed og afhængighed
Via møderne og samtalerne med mændene tegnede der sig et tydeligt billede af, hvordan mændene reflekterede over deres situation og deres eventuelle deltagelse i et kræftrehabiliteringsforløb. For de fleste mænd var det vigtigt at bevare deres maskulinitet, kontrol, selvstændighed og i hvert fald undgå at vise svaghed, blive afhængige af andre og få medynk.
Og at deltage i rehabilitering ville i deres opfattelse netop betyde, at de ikke kunne bevare det, der var vigtigt for dem, og til gengæld ville vise svaghed og afhængighed.
En anden retorik over for mænd
Blandt sundhedspersonalet var der ofte en helt anden tilgang til mandlige patienter end til kvindelige, viste studierne. Personalet brugte en anden retorik, f.eks. mere humor og en friskhed i sproget, som kunne opfattes akavet i forhold til alvoren i situationen og sygdommen. Denne adfærd gjorde det vanskeligt for mændene at vise svaghed og bede om hjælp og støtte, da sundhedspersonalet appellerede til deres maskulinitet. Forventningen til netop en maskulin adfærd og styrke hos de mandlige patienter er uheldig, og sundhedspersonalets opfattelse af køn og præferencer for rehabilitering er tilsyneladende fastlåste.
Mænd vil gerne tale om det svære
Charlotte Handberg registrerede også via sine interview, at der var en generel opfattelse af, at mænd ikke ville tale om deres sygdom, eller hvordan de havde det og slet ikke, hvis de var i et stort forum, hvor der både var mandlige og kvindelige patienter.
”Kvinder er generelt meget åbne og verbale end mænd. Det er ofte kvinders måde at bearbejde situationen på, mens jeg oplevede, at mange mænd gerne vil bearbejde situationen, men på en anden måde. Måske mere på to-mands hånd eller i mindre grupper, hvor man bedre kan kontrollere slagets gang. De vil selv styre, hvornår og hvordan de taler om det, der er svært,” siger Charlotte Handberg.
Del din mening
Eller login med din email
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater