Fællesskaber er afgørende for din sundhed: Sådan finder du dem

Vi ved det godt: Fællesskaber er vigtige. Men hvorfor er det egentlig sådan?

Lyt til artiklen Læst op af Frederik Løkkegaard
0:00
Powerchair-Football.00_00_19_24.Still001-aspect-ratio-1917-1263

Frederik Løkkegaard

100%
Af Frederik Løkkegaard
17. december 2024
Læsetid 3 min
0

I en tid, hvor individet ofte er i centrum, og mange forsøger at fremstå fra deres bedste side på sociale medier, oplever flere alligevel at føle sig mere isoleret og ensomme – især de unge. 

Selvom meget af vores sociale liv i dag foregår online, er den menneskelige kontakt stadig uundværlig. Vi har brug for at føle os set og anerkendt af andre. 

”Rigtig meget forskning viser, at det er vigtigt for os mennesker at indgå i fællesskaber og føle støtte fra andre for vores overlevelse og helbred over tid,” siger Rikke Lund, professor i social medicin ved Københavns Universitet. 

Fællesskaber handler ikke kun om at dele oplevelser, føle sig anerkendt og set – de påvirker også vores sundhed positivt. Ifølge Rikke Lund viser forskning, at gode relationer kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, inflammation og depression. De kan endda reducere stresshormoner i kroppen.

Thorbjørn fandt en vej gennem sporten

Et godt eksempel på fællesskabets styrke er Thorbjørn Krarup på 23 år. Han spiller powerchair football, en sport der har givet ham langt mere end blot at tilfredsstille hans konkurrencegen.

”Det fællesskab, jeg får, er uvurderligt. Det gør, at jeg har lyst til at komme til træning – hver gang,” siger Thorbjørn.

Powerchair football har også givet ham mulighed for personlig udvikling og unikke oplevelser. For Thorbjørn er sporten både et sted, hvor han kan være aktiv, og en arena for at dyrke sit konkurrencegen.

Se Thorbjørn fortælle mere om, hvorfor han startede, og hvad sporten betyder for ham i videoen nedenfor. Artiklen fortsætter efter videoen.

Thorbjørn Krarup fortæller om, hvad han får ud af sit fællesskab

Hvordan finder man de gode fællesskaber?

Selvom fordelene er tydelige, kan det være svært at tage første skridt ind i et fællesskab. For hvor finder man et, der giver mening for den enkelte? 

”Hvis man gerne vil være en del af noget, kan man starte med at række ud til sine nærmeste. Hvad laver de? Hvad interesserer dem? Og kunne det være noget for mig? Ellers tilbyder kommuner og organisationer mange aktiviteter og fællesskaber, hvor de gerne hjælper én med at komme i gang,” forklarer Rikke Lund. 

For Thorbjørn har sporten været en vej til både fællesskab og personlig udvikling. Han deler her sine fem gode grunde til at begynde: 

  1. Fællesskabet:
    ”Det fællesskab man får er uvurderligt, og det gør, at man har lyst til at komme til træning – hver gang.”
  2. Konkurrencen:
    ”Hvis du er konkurrencemenneske, som mig, er powerchair football og sport generelt helt sikkert noget for dig. Der er tusindvis af spillere i hele verden, der kæmper om at være de bedste.”
  3. Oplevelser:
    ”Man får unikke oplevelser, man kan dele med sine holdkammerater. Hvis man samtidig er så god, at man kommer på landsholdet eller deltager i Champions Cup, venter mange store oplevelser.”
  4. Personlig udvikling:
    ”Powerchair football har styrket mig som person. Det har givet mig øget selvtillid, selvværd og lært mig at tage ansvar både på og uden for banen.”
  5. Bevægelse:
    ”Powerchair football giver mulighed for at være aktiv og bevæge sig på den måde, man nu kan.”

Hvis du har lyst til at starte til en sport eller blive en del af et fællesskab, men ikke ved, hvor du skal begynde, kan du finde inspiration og hjælp på parasport.dk eller på din kommunes hjemmeside. Her får du vejledning til at finde aktiviteter, der passer til dig. 

Gode fællesskaber er ikke bare en luksus – de er afgørende for vores trivsel, både fysisk og mentalt. Hvor finder du dit næste fællesskab? 

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater