FJERN FOKUS FRA HENSIGTEN

Diskriminationsforsker: Undgå at sige; „Jamen, det var jo ikke sådan ment‟

Vi har bedt diskriminationsforsker Mira Skadegård forklare os, hvorfor det kan være et problem at sige: "Jamen, det var jo ikke sådan ment", hvis nogen føler sig diskrimineret. Hør hendes bud på, hvad du i stedet kan gøre.

Mira-Skadegaard-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Aalborg Universitet

100%
Af
02. april 2025
Læsetid 2 min.
0

Mira Skadegård er diskriminationsforsker, phd. og lektor på Aalborg Universitet.

 

1

Hvorfor kan det være forkert at sige „jamen, det var jo ikke ment sådan‟?

Det er ikke nødvendigvis forkert at sige: „Jamen, var jo ikke ment sådan‟, men det er utilstrækkeligt og kan ikke frikende den der siger det for diskrimination. Når vi henviser til vores egen uskyld eller intention/hensigt, flytter vi fokus væk fra hændelsen og modtagerens oplevelse. Dette skaber en fortælling, hvor vi sætter os selv i centrum, i stedet for at anerkende den betydning, diskriminationen har for den berørte. Det viser en grundlæggende misforståelse af, hvad diskrimination er, og hvordan den påvirker andre.

2

Hvad sker der, når man undskylder en diskriminerende handling ved at sige, „men det var jo ikke sådan ment‟?

Når man undskylder ved at henvise til intentionen, bliver afsenderen den centrale person i diskussionen. Det trækker opmærksomheden væk fra modtageren, hvis oplevelse og virkning af diskriminationen overses. Det skaber en situation, hvor afsenderens behov for at forsvare sig selv overskygger modtagerens oplevelse. Denne tilgang kan forstærke den allerede svagere position, som modtageren (minoriseret) befinder sig i, hvilket både kan forstærke diskriminationen samt føre til mere diskrimination.

Hvad tænker du? Kan det være forkert at forsvare sig i situationen?

3

Hvad er det rigtige at gøre, når man oplever diskrimination?

Når man oplever diskrimination, er det mest konstruktive at lytte til den berørte person i stedet for at forsvare sig selv. Det er vigtigt at huske, at det ikke kun drejer sig om egne følelser eller intentioner. Afsenderen bør undgå at insistere på, at kun de har ret til at vurdere, om der er sket diskrimination. Begge parter skal have mulighed for at dele deres perspektiv ligeligt. Det er afgørende at fokusere på den diskriminerende hændelse selv: Hvad skete der, og er der noget, der kan ændres eller undskyldes? Det giver mening at anerkende, at både afsender og modtager kan have gyldige, men modsatrettede oplevelser.

Quiz om diskrimination

Hvilken lov forbyder diskrimination på grund af handicap, etnicitet eller religion i Danmark?
Hvilken befolkningsgruppe oplever ifølge Institut for Menneskerettigheder oftest diskrimination på arbejdsmarkedet?
Hvad viser undersøgelser om jobansøgninger fra personer med ikke-dansk-klingende navne?
Hvad er en af de mest almindelige barrierer for mennesker med handicap i det danske uddannelsessystem?
Hvilket område oplever LGBT+-personer oftest diskrimination i, ifølge danske undersøgelser?

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater