Ankestyrelsen har taget fejl: 12-årige Sander har også ret til at komme på ferie

Sander drømmer om ferie som andre børn i hans alder. Men Ankestyrelsen har netop truffet en afgørelse, som gør det umuligt for børn som ham at overnatte uden for sit hjem. Men et ministersvar er nået frem til den stik modsatte afgørelse. Sander kan få hjælp fra kommunen

BOS4335-aspect-ratio-1917-1263

Jakob Boserup

100%
Af Suzanne Skærbæk Pedersen
21. juni 2024
Læsetid 3 min.
0

Der er især ét sted, du kan gå hen, når kommunen laver fejl i din sag, nemlig til Ankestyrelsen. Men når Ankestyrelsen laver fejl, er du sat i en usandsynlig dårlig situation. 

Den situation sidder Sander og hans familie i lige nu. Som mange andre børn ønsker Sander at komme på ferie. Men Sander er ikke, som børn er flest; han har nemlig muskelsvind, som betyder, at han skal have hjælp til alt i sin hverdag. Han skal også have hjælp til at trække vejret, og derfor bruger han respirator om natten. Sander har med andre ord brug for hjælp ved sin side døgnet rundt og hjælp fra både kommunen og regionen.  

Men Frederiksberg Kommune har afvist at betale hele beløbet for, at Sander kan tage sine hjælpere med på ferie, og Region Hovedstaden har ikke lovhjemmel til at betale for udgiften. 

Sanders mor klager til Ankestyrelsen, men den fastholder kommunens afgørelse af flere omgange. Det efterlader familien i en situation, hvor det bliver uretfærdigt dyrt for Sander at komme på ferie, da familien selv skal betale for hjælpernes udgifter. 

“Det rammer mig rigtig hårdt. Vi føler os uretfærdigt behandlet, og det kan simpelthen ikke passe, at Ankestyrelsen stiller mit barn dårligere end alle andre børn. Også dårligere end andre børn med handicap, som måske ikke har brug for nær så meget hjælp som Sander. Det er som om, begge parter kaster bolden frem og tilbage, mens Sander bliver taget som gidsel. Hvor skal vi gå hen nu?” spørger Sanders mor, Stine Breinholt Sloth. 

BOS4230-aspect-ratio-6000-2585

Ministersvar giver familien ret

Der er måske hjælp at hente for Sander. I hvert fald hvis ministerens ord har vægt hos Ankestyrelsen. Den 18. Juni 2024 svarede ministeren på et spørgsmål fra handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk (SF) om sagen. Her svarer social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil:

“Familier med børn med respirationsinsufficiens (utilstrækkelig vejrtrækning, red.) kan ligesom alle andre familier modtage hjælp til dækning af nødvendige merudgifter efter § 86 i barnets lov, hvis betingelserne herfor i øvrigt er opfyldt.” 

Altså det modsatte af Ankestyrelsens konklusion, som skriver, at §86 i Barnets Lov ikke kan bruges.

11-57-48-aspect-ratio-1460-1263

“Vi er meget enige med ministeren. Det er en fuldstændig uacceptabel afgørelse, som Ankestyrelsen har fastholdt.”

Ifølge Muskelsvindfonden er der tale om en klar fejl fra Ankestyrelsens side:

“Afgørelsen diskriminerer samtlige børn med handicap, som har behov for hjælp fra både kommunen og regionen, når de skal på ferie. Deres muligheder for at deltage i fællesskabet sparkes fuldstændig til hjørne, alene fordi de har et vidtgående handicap. Der må ganske enkelt være tale om en gigantisk fejl – andet tør jeg ikke tro. Vi har derfor bedt Ankestyrelsen se på afgørelsen flere gange, men med samme resultat. Det er farligt, når man ikke kan stole på afgørelser fra Ankestyrelsen,” understreger Muskelsvindfondens formand Simon Toftgaard Jespersen. 

Hjælp til selvhjælp

En sort silhuet af en hund i en legende stilling, med alle fire poter på jorden og halen buet opad. Hunden ser ud til at glæde sig. Silhuetten er enkel og uden yderligere detaljer. Baggrunden er gennemsigtig.

Bøvler du med kommunen, kan du se vores værktøjskasse her

Klik her

Det er uholdbart og håbløst 

Ankestyrelsen er kommunernes klageinstans. Derfor er det alvorligt, når der sker fejl i en klage, da det er borgeren livline i en klagesag. Når en minister så samtidig siger det modsatte af Ankestyrelsen, bliver situationen uholdbar: 

Det er naturligvis uholdbart og håbløst, at ministeren mener en ting, og at Ankestyrelsen mener noget andet. Jeg går ud fra, at både kommunen og Ankestyrelsen meget hurtigt finder en løsning på dette her og kommer med en udmelding,” siger professor i offentlig forvaltningsret hos SDU, Frederik Waage. 

frederik-waage-2000x580_lAant-af-SDU-aspect-ratio-1795-579

Mindst 22.000 kr. i merudgift 

Sanders familie har tidligere fået dækket de merudgifter, som er en direkte konsekvens af Sanders handicap, af kommunen. En ordning som er vedtaget for, at mennesker med handicap ikke stilles økonomisk dårligere end andre alene på grund af deres handicap.  

I 2021 fik Sanders forældre dækket et beløb på ca. 22.000 kroner for, at Sander kunne få sine hjælpere med på ferie i Danmark i en uge. Ankestyrelsens afgørelse vil betyde, at hvis Sander skal afsted på ferie eller weekendophold, så skal forældrene dække alle udgifterne for hans hjælpere. Det er diskriminerende, mener ekspert hos Institut for Menneskerettigheder:

En mand med kort, pænt kæmmet hår iført blå jakkesæt, hvid skjorte og stribet slips poserer på en neutral baggrund. Han har et alvorligt udtryk og vender lidt til højre for kameraet. Rasmus Brygger, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

“Myndighederne skal være opmærksomme på, at ifølge Handicapkonventionens artikel 30 skal staten sikre, at børn med handicap har adgang på lige fod med andre børn til at deltage i leg, rekreative tilbud samt fritids- og idrætsaktiviteter, herunder sådanne aktiviteter i skolesystemet,” siger Rasmus Brygger, chef for Ligebehandlingsafdelingen hos Institut for Menneskerettigheder.  

Han fortsætter: “Dansk lov giver mulighed for at give støtte til, at familier med børn med handicap kan få dækket merudgifter til eksempelvis at komme på ferie. Og det skal ikke komme borgeren til last, hvis myndighederne er uenige om, hvem der skal afholde udgiften.” 

 Kend paragraffen – Barnets lov §86

  Hjælp til dækning af nødvendige merudgifter 

§86. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn eller en ung under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det er en betingelse, at merudgifterne er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne eller den indgribende kroniske eller langvarige lidelse og ikke kan dækkes efter andre bestemmelser i denne lov eller anden lovgivning.

Stk. 2. Udmålingen af ydelsen sker på grundlag af de sandsynliggjorte merudgifter for det enkelte barn eller den enkelte unge, herunder merudgifter til individuel befordring og fritidsaktiviteter. 

Stk. 3. Dækning af de nødvendige merudgifter kan ydes, når de skønnede merudgifter udgør mindst 5.348 kr. pr. år (2023-niveau). Ydelsen fastsættes ud fra de skønnede merudgifter pr. måned og afrundes til nærmeste kronebeløb, der er deleligt med 100. 

Stk. 4. Hjælpen efter stk. 1 er betinget af, at kommunalbestyrelsens anvisninger med hensyn til pasning m.v. følges. 

Stk. 5. Social- og boligministeren kan fastsætte nærmere regler om, hvilke udgifter der kan ydes hjælp til efter stk. 1 og betingelserne herfor. 

Kilde: Retsinformation 

Et umuligt valg 

Forældrene står nu over for at blive pålagt en stor ekstra udgift, når Sander skal på ferie til sommer.

“Jeg har helt konkret løst situationen for Sander, da jeg kan dække ham ind til dette års sommerlejr, som han skal på med andre unge fra Muskelsvindfonden i Korsør. Men hvad med alle de børn som Sander, hvis forældre ikke kan dække dem ind? Hele situationen tærer på mig, da jeg hele tiden skal kæmpe for Sanders rettigheder,” siger Stine Breinholt Sloth. 

I samarbejde med forældrene har Muskelsvindfonden nu bedt Ankestyrelsen redegøre for detaljerne i deres afgørelse for tredje gang. Du kan se i faktaboksen herunder, hvad Muskelsvindfonden ønsker, at Ankestyrelsen skal redegøre for. 

Hvis Ankestyrelsen vælger at fastholde sin afgørelse, kan familien klage til ombudsmanden. 

Ankestyrelsen udtaler sig ikke i personsager. 

Få overblik over sagen

Sanders mor søger om hjælp

Sander ønsker at komme på Bootcamp med Muskelsvindfondens unge, så Sanders mor søger om dækning for merudgifterne ifbm at Sanders hjælpere skal med til overnatning.

Sander får hjælp både fra kommunen og regionen, men i forbindelse med ferie har Sander altid fået dækket merudgifterne af kommunen ved ferier.

Kommunen bevilgede 1/3 af udgiften

I første omgang bevilgede kommunen 1/3 af udgiften til Sanders hjælpere

Sanders mor klager

Sanders mor Stine Breinholt Sloth klager sammen med Muskelsvindfonden over afgørelsen. Muskelsvindfonden og Sanders mor mener, at Kommunen burde dække hele udgiften i hht. Barnets Lov §86 stk 1. 2. pkt.

Kommunen fastholder og klagen sendes til Ankestyrelsen

Kommunen genbehandler sagen men fastholder, at de kun vil betale 1/3 af udgiften og sender afgørelsen til viderebehandling i Ankestyrelsen 

Muskelsvindfonden sender kommentarer til Ankestyrelsen

Muskelsvindfonden sender kommentarer til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen stadfæster kommunens afgørelse

Ankestyrelsen stadfæstede kommunens afgørelse. Muskelsvindfonden og Sanders familie er i chok.

Muskelsvindfonden anmoder om genoptagelse

Sanders mor og Muskelsvindfonden anmoder Ankestyrelsen om at genoptage sagen 

Ankestyrelsen afslår at genoptage sagen 

Ankestyrelsen afslår at genoptage sagen 

Ankestyrelsen genoptager sagen af egen drift

Ankestyrelsen henvender sig til Sanders mor igen og gør opmærksom på, at den har begået en fejl og vælger derfor at genoptage sagen af egen drift  

Ankestyrelsen afslår nu alle udgifter

Ankestyrelsen ændrede deres tidligere afgørelse, og giver nu afslag på hele den hjælperrelaterede udgift. Det betyder at nu vil familien ikke engang få den 1/3-del, som Sanders mor oprindeligt fik bevilliget og klagede over.

Muskelsvindfonden har rettet ny henvendelse til Ankestyrelsen

Muskelsvindfonden retter ny henvendelse til Ankestyrelsen for igen at få dem til at præcisere, hvordan Sander skal få dækket sine hjælperudgifter.

Ankestyrelsen bliver bedt om at redegøre for:

Hvilken lovgivning, mener Ankestyrelsen, kan dække Sanders hjælpermerudgift?

I vejledningen står der:
”Det er Sundhed- og Ældreministeriets vurdering, at der ikke er noget til hinder for, at en borger kan tage hjælpere til respirationsbehandling med på et ophold uden for hjemmet og evt. til udlandet i forbindelse med ferieophold. Der er efter ministeriets opfattelse ikke hjemmel til, at regionen afholder merudgifter som følge af, at respirationsbehandlingen finder sted under ferieophold.” 

Ankestyrelsen har brugt en vejledning som udtømmende retskilde, hvor Muskelsvindfonden ikke mener, at en vejledning kan sikre lovhjemmel.  

Ankestyrelsen bedes redegøre for, at den anvender en bekendtgørelse, som alene omhandler voksne? 

Ministerensvar er i tråd med Muskelsvindfondens tolkning af loven

Ministeren svarer på udvalgsspørgsmål fra handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk (SF). Social- og ældreminister Pernille Rosenkrantz-Theil svarer, at det ER muligt for kommunen at give hjælp efter Barnets Lov §86.

Læs svaret her

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater