SIMON SIGER

AI og teknologi er min redningsplanke

AI og teknologien har givet mig evnen til at fortsætte med at gøre det, jeg er bedst til – arbejde og skabe – selvom min fysik svækkes, skriver Simon Toftgaard Jespersen.

Simon Siger topbillede
Lyt til artiklen Læst op af Simon Toftgaard Jespersen
0:00
100%
Af Simon Toftgaard Jespersen
06. januar 2025
Læsetid 4 min.
0

Jeg lever med en fremadskridende sygdom, der har ændret mit liv dramatisk over årene. Dengang jeg var barn, kunne jeg nemt bruge mine hænder, bevæge mig frit og skrive på en computer. I dag er det ikke længere muligt. Hver eneste lille opgave, jeg tidligere kunne klare selv, kræver nu hjælp. Det kunne lyde som en historie om tab og begrænsninger – men heldigvis er det også en fortælling om håb og muligheder.

Bruger du AI og teknologi?

For samtidig med at min krop har svigtet mig mere og mere, har teknologien gjort præcis det modsatte. I stedet for at kæmpe fysisk med tastaturet, kan jeg nu bruge stemmestyring og kunstig intelligens til at tale mine ord frem. Det betyder, at jeg ikke længere behøver fokusere på den fysiske anstrengelse, men på det, jeg virkelig vil sige. AI og teknologien har simpelthen givet mig evnen til at fortsætte med at gøre det, jeg er bedst til – arbejde og skabe – selvom min fysik svækkes.

Hvis jeg var født for bare 40-50 år siden, ville min arbejdsevne nok være forsvundet i takt med min kropslige funktioner. Jeg ville være tvunget til at acceptere at bruge længere tid på tingene, måske endda trække mig helt fra arbejdsmarkedet. Men i dag kan jeg, takket være teknologien, stadig være en aktiv del af samfundet, på trods af at min fysiske formåen. Det, at jeg kan indtale dette indlæg og bagefter har fået det transkriberet automatisk, er ikke kun en lettelse, det er en revolution i mit liv. Det er det, der gør, at jeg stadig kan være den formand for Muskelsvindfonden, jeg gerne vil.

RDN07458-aspect-ratio-2000-1512

Simon Toftgaard Jespersen

  • Født og opvokset i Kolding, men bor i dag i Aarhus.
  • Uddannet cand.mag i medievidenskab på Aarhus Universitet.
  • Kæreste med Elisabeth og far til Alberte.
  • Har været konferencier på Grøn siden 2010.
  • Har være politisk engageret i Muskelsvindfonden siden 2010.
  • En af hans visioner for Muskelsvindfonden er at skabe større synlighed og gennemslagskraft for mennesker med handicap, der bidrager til at skabe de bedste vilkår for at leve det liv, den enkelte har lyst til.
  • Simon er aldrig bange for at bruge sig selv, sin humor eller et godt glimt i øjet til at nå ud over kanten med sine budskaber. Mangel på humor er det værste handicap, sagde hans forgænger Evald Krog altid.

Det bliver vildere endnu

Og det stopper ikke her. Når jeg ser fremad, ser jeg AI og teknologi som mine bedste allierede i kampen mod sygdommens fremmarch. Vi ser allerede de første skridt i udviklingen af tankestyrede computere og andre teknologier, der kan aflæse og reagere på vores tanker. Det giver mig ro i sjælen, for det betyder, at selv når min krop en dag slet ikke kan bevæge sig længere, vil jeg stadig kunne det samme som i dag.

I virkeligheden kunne jeg godt forestille mig, at teknologien vil give luft under vingerne til flere mennesker med handicap, der har ideerne, men har haft svært ved at udføre dem. I Japan åbnede de sidste år en café udelukkende bestående af robotter, som bliver betjent af mennesker hjemmefra. Oftest mennesker med stærke fysiske handicap eller psykiske sygdomme, der ikke kan møde ind på vanlig vis.

Inspiration er vigtigt

Selvom teknologien har givet mig utallige muligheder, så er jeg overbevist om, at der er værktøjer, hjælpemidler og smarte løsninger, som jeg endnu ikke har opdaget. Jeg kan for eksempel ikke længere spille PlayStation, fordi jeg ikke kan håndtere joysticket, men hvis jeg havde været bedre til at opsøge alternativerne, havde der måske været en løsning på det også. Jeg ser ofte inspirerende eksempler på YouTube eller i andre netværk, hvor folk har fundet innovative måder at tilpasse teknologien til deres behov. Og det er her, vi som fællesskab kan gøre en forskel.

Det handler om at blive bedre til at dele de fede ting, vi finder, og de muligheder, vi skaber for os selv. Vi skal blive bedre til at vidensdele og inspirere hinanden. Måske er der nogen derude, som sidder med en løsning på det, du har kæmpet med, men hvis vi ikke deler de erfaringer, bliver det sværere at finde dem. Det kan være i mødet mellem mennesker eller gennem online fællesskaber – men pointen er, at vi kan hjælpe hinanden til at opdage de løsninger, der passer til os.

Så lad os tage fat i mulighederne, sammen. Lad os inspirere hinanden til at få det bedste ud af den teknologi, der er derude. For med den rette teknologi, kan vi ikke blot fastholde, dem vi er – vi kan forme fremtiden på vores egne præmisser.

 

Simon Toftgaard Jespersen
Formand for Muskelsvindfonden

For medlemmer

En sort silhuet af en hund i en legende stilling, med alle fire poter på jorden og halen buet opad. Hunden ser ud til at glæde sig. Silhuetten er enkel og uden yderligere detaljer. Baggrunden er gennemsigtig.

Søger du viden om livet med muskelsvind?

Klik her

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater