Kritik fra FN's Handicapkomité

Danmark til eksamen i handicap: Jeanettes sag er en af dem, der trækker karakteren ned

Fredag d. 23. august skal den danske regering til eksamen hos FN’s Handicapkomité. Den skal tjekke, om Danmark lever op til løftet om at sikre mennesker med handicap de samme muligheder og rettigheder som alle andre. Handicaporganisationer forventer hård kritik og håber på en øjenåbner for regeringen.

20190829MBR7768-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Michael Bo Rasmussen

100%
Af Anne Reil-Gammelgaard
23. august 2024
Læsetid 5 min.
0

35-årige Jeanette Strøm har muskelsvind og får hjælp af sin kæreste til at komme ud af sengen, komme på toilet, i bad og stort set alt andet. På grund af dårlig gangfunktion har hun i mange år haft brug for hjælp til at komme ud af sit hus og blev permanent kørestolsbruger for 1,5 år siden. For syv år siden søgte hun for første gang om en personlig hjælperordning, en BPA-ordning, der kan sikre hende et selvstændigt liv.  

Men Jeanette har fået afslag på afslag. Hun er dermed én ud af rigtig mange danskere med handicap, som ikke får den hjælp, de har brug for. Så når udsendte embedsfolk fra den danske regering skal møde op hos FN’s handicapkomité d. 23. august i Geneve, hvor de ifølge Danske Handicaporganisationer kan forvente hård kritik, er Jeanette én af dem, det hele handler om. Danmark forventes blandt andet at få kritik for ikke at sikre den rette hjælp til mennesker med handicap.  

Frygter for sit parforhold 

Jeanette har søgt en BPA-ordning ad flere omgange. Første gang var i 2017, da hun boede i Aalborg Kommune. Nu bor hun i Odder og søgte for halvandet år siden igen, men har endnu ikke fået en afgørelse.  

”Det er sindssygt hårdt og frustrerende. Jeg har været helt nede med både stress og depressioner flere gange,” fortæller hun. 

Hendes parforhold er desuden hårdt prøvet, fordi hendes kæreste både skal tage sig af sit eget job og af hende. Ifølge Jeanette har han i realiteten to fuldtidsjob.  

”Det er svært at være et kærestepar, når han også skal være min hjælper, og jeg frygter, at hvis jeg ikke snart får hjælp, går mit forhold i stykker. Og så ender jeg med at sidde helt isoleret tilbage og gå fuldstændig ned med flaget.” 

Eksamen i handicappolitik 

Når embedsfolk fra regeringen skal til eksamen hos FN’s handicapkomité, skal det handle om, hvordan det går med at leve op til handicapkonventionen.  

Tilbage i 2009 besluttede vi i Danmark at tilslutte os handicapkonventionen og har dermed skrevet under på, at vi skal give mennesker med handicap de samme muligheder og rettigheder som alle andre.  

I 2014 var Danmark sidst til eksamen, og dengang fik regeringen hård kritik for ikke at leve op til flere punkter i konventionen. Men ifølge en rapport, som Danske Handicaporganisationer sendte til FN’s Handicapkomité i samarbejde med Muskelsvindfonden og en række andre civilsamfundsorganisationer i starten af juli 2024, er det kun blevet værre siden dengang.  

Problemerne handler ikke kun om manglende hjælp, men også om øget brug af tvang og frihedsberøvelse i psykiatrien, stor ulighed i sundhed blandt mennesker med handicap, et ufleksibelt uddannelsessystem og manglende inklusion på arbejdsmarkedet. 

Potentielt en øjenåbner 

Hos Danske Handicaporganisationer såvel som hos Muskelsvindfonden er der et håb om, at den forestående eksamen og mulige kritik kan blive en øjenåbner for regeringen og resten af det politiske landskab.  

”Der er brug for en politisk holdningsændring, så vi går væk fra at se mennesker med handicap som en økonomisk belastning i samfundet og i stedet får flere ambitioner for mennesker med handicap. Og vi har brug for konkrete tiltag, så Danmark hurtigt kommer til at leve op til FN’s Handicapkonvention,” lyder det fra Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen.  

En del af samfundet 

Jobcentret i Odder har tildelt Jeanette Strøm førtidspension, fordi hun ikke er i stand til at komme ud ad døren og hen på en arbejdsplads uden en BPA-ordning. Men Jeanette har ikke opgivet håbet om at komme til at bruge sin kandidatuddannelse i forretningsudvikling.  

”Jeg drømmer om engang at blive en del af samfundet igen,” siger hun.  

Foruden et arbejde drømmer hun om andre helt almindelige aktiviteter som at gå i biografen og til koncerter, lave frivilligt arbejde og se sine venner noget mere.  

Derfor vil hun blive ved med at kæmpe for en BPA-ordning, siger hun. Spørgsmålet er, hvor længe hun er nødt til at leve med stress og gentagne depressioner, før hun får den hjælp, hun ifølge Muskelsvindfonden har tydeligt brug for og krav på. 

Potentielle kritikpunkter fra FN’s Handicapkomité

Danske Handicaporganisationer forventer, at regeringen vil komme hjem med en række kritikpunkter fra besøget hos komitéen. De regner blandt andet med, at komitéen slår ned på disse fem punkter:  

  1. Mennesker med handicap har i en årrække ikke fået den hjælp, de har ret til, ifølge den sociale lovgivning.
  2. Tvang og frihedsberøvelse i psykiatrien er steget, selvom Danmark har fået besked på at nedbringe det. 
  3. Der bliver gjort for lidt for at mindske den store ulighed i sundhed blandt mennesker med handicap.
  4. Mange mennesker med handicap får ikke en uddannelse, fordi uddannelsessystemet er for ufleksibelt.  
  5. Markant flere mennesker med handicap er ikke i arbejde, fordi der blandt andet mangler en plan for at inkludere flere med handicap på arbejdsmarkedet. 

FN’s Handicapkomité kommer med sine afsluttende bemærkninger i form af kritik og anbefalinger d. 6. september 2024.

Kilde: Danske Handicaporganisationer 

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater