Tilgængelighed er noget, vi giver til hinanden

Ekspert: Grøn viser vejen med plads til kørestolsbrugere foran scenen

Muskelsvindfonden, som arrangerer Grøn sammen med Tuborg, indretter et særligt tilgængelighedsområde for kørestolsbrugere helt foran scenen. ”Det er et første og vigtigt skridt, hvor Grøn viser vejen,” siger ekspert.

4103-Groen-2023-Photo-Morten-Rygaard-All-Copyrights_DSC3359-1-aspect-ratio-1917-1263

Foto: Morten Rygaard

100%
Af Suzanne Skærbæk Pedersen
27. juni 2024
Læsetid 4 min.
0

Du kender måske rutinen: Hvis du vil se din yndlingskunstner helt tæt på scenen, så køb en billet, kom i ekstremt god tid, stil dig helt op foran scenen og vent…  

På et tidspunkt går bandet på scenen – lige foran dig. Det er vilkårene for de fleste, men ikke for alle. Mennesker med handicap er ofte henvist til kørestolspladser længere væk fra scenen – ligegyldigt hvor tidligt de kommer.  

Dette ulige vilkår vil Grøn nu gøre op med. Ved at indføre en tilgængelighedszone helt oppe ved scenen, kan mennesker med handicap få mulighed for at komme helt op foran scenen på lige fod med andre.  

“Grøn er for alle, og vi skal derfor gøre, hvad vi kan for at skabe rammerne for den koncertoplevelse, gæsterne ønsker. Det være sig dem med handicap, og dem som ikke har. Igennem de seneste år har vi derfor arbejdet med at skabe flere forskellige rammer, som passer til gæster med handicap, og vi har lært, at vi er nødt til at lave forskellige løsninger til forskellige behov,” siger projektleder på Grøn, Nikolai Milman. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Kvamm: Alle mennesker er kamæleoner

Simon Kvamm mener ikke, at vi passer ind i simple kasser, og vi skal ikke finde os i dem. Han insisterer på at flytte sig.

Læs mere her
Paerspektiv-billedredigering-14-aspect-ratio-1917-1263
Podcast

Ekspert: Grøn viser vejen

Grøn har to scener på festivalpladsen, og fremover vil de begge blive smykket med den nye løsning, hvor der er et tilgængelighedsområde på indersiden af fronthegnet.  

Her kan op til 20 kørestolsbrugere være ad gangen – og endda tage deres venner med, hvis der ikke er fyldt.   

Området foran Grøn scene bliver 50 kvm, og foran Nova kommer der et 25 kvm’s område. Ind- og udgang fra området vil blive koordineret af en frivillig på pladsen. Sort og hvidt portræt af en kvinde med langt, glat hår. Hun er iført en langærmet, grå skjorte og ser direkte på kameraet med et neutralt udtryk.

Grøn viser med denne løsning, at det selvfølgelig kan lade sig gøre at sikre, at mennesker med handicap også kan vælge, hvor de vil være under en koncert, og sammen med hvem. At skabe et område, som giver ligeværdig mulighed for at være helt tæt på scenen og samtidig giver mulighed for at have venner og kærester med, er et vigtigt skridt mod ligeværdig inklusion – også i kulturlivet. Det er et første og vigtigt skridt, hvor Grøn viser vejen”, siger Camilla Ryhl, forskningsdirektør ved Bevica Fonden, som arbejder for størst mulig selvstændighed for mennesker med bevægelseshandicap. 

Hun tilføjer, at det næste skridt mod universelt design på Grøn kan være tegnsprogstolkning, som breder sig internationalt.  

Sofie_Johan_Xx_7002-Groen-2023-Photo-Morten-Rygaard-All-Copyrights_DSC3251-1-aspect-ratio-8521-2931

I det nye tilgængelighedsområde er kørestolsbrugere sikret en god plads ved scenen. Foto: Morten Rygaard

Inspiration fra Parken

Selve ideen til tilgængelighedsområdet opstod sidste år, da det lykkedes at give kørestolsbrugere en ekstra god koncertoplevelse til en koncert i Parken med Suspekt. Da blev der reserveret en zone til kørestolsbrugere helt oppe foran scenen.  

Kim Mosfelt, som var produktionsmanager på koncerten og fast tilknyttet Grøn, arbejdede videre med tanken med sit team.  

– Det var en stor men spændende udfordring at oversætte den løsning til Grøn. Èn ting er at bygge en zone i en arena èn gang, men Grøn tager rundt på otte forskellige koncertpladser i løbet af 11 dage. Det er et velsmurt maskineri, som der nu skal bygges ovenpå, og det involverer alt fra ekstra sikkerhedspersonale til ekstra køreplader. Vi er ret stolte af løsningen, som vi glæder os til at se kørestolsbrugere få glæde af under vores koncerter, siger Kim Mosfelt. 

Grøn øver sig hver dag på bedre tilgængelighed

Grøn udvikler konstant på tilgængeligheden på koncertpladserne, fordi arrangørerne ved, at selv små tiltag, kan gøre en stor forskel for koncertoplevelsen. En tilgængelighedsrampe af metal installeret på et græsareal udenfor. Rampen har rækværk på begge sider og fører fra jorden op til en let forhøjet platform. En cykel og bygning kan ses i baggrunden under en klar himmel.

Udover tilgængelighedszonen har Grøn allerede taget vigtige skridt og skabt nye initiativer inden for tilgængelighed i de senere år. Som noget helt unikt for Grøn er der placeret kørestolspodier rundt på pladsen, som gør, at man som kørestolsbruger kan komme lidt op i højden. 

Rundt om podierne kan man samles med sine venner midt i festen. På den måde er man ikke altid bagved eller ude i siden, og man kan komme lidt op og stadig se, mens man fester med sine venner. At skabe plads til forskellighed er en del af muskelsvindfondens DNA, fortæller projektlederen: 

– Det, at kunne samle alle typer af mennesker til en fest, forpligter. Muskelsvindfonden arbejder for plads til forskelle, og vi øver os hver dag og håber, at vi giver mulighed for at alle med handicap kan føle, at festen også er for dem, siger projektleder på Grøn, Nikolai Milman.

Skal du til Grøn, og har du behov for mere konkret viden om tilgængelig, kan du kontakte vores tilgængelighedskonsulent Anders Berenth: tlf. 22 42 73 12 // anders@musk.dk.

Du kan se videoer om tilgængelighed, herunder podierne, på muskelsvindfondens hjemmeside.

Se videoer

Groen_Mogens-Laier-aspect-ratio-918-614
Jacob-Haugaard-01-representation-aspect-ratio-918-614
Slappendales-aspect-ratio-918-614
Groen_Morten-Ryggard-aspect-ratio-918-614
Groen-Koncert-konfetti-aspect-ratio-918-614

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater