Fanget i eget hjem
Det er ikke særlig svært at forestille sig, at en borger der har haft hjælp de fleste timer i døgnet – og dermed haft mulighed for at bo i egen bolig, at tage uddannelse, have et job, være aktiv i organisationsarbejde, dyrke en hobby, stifte familie, indgå i sociale fællesskaber, deltage i kurser og holde ferie osv. – får rykket tæppet helt væk under sig, hvis vedkommende nu ikke længere har den fornødne hjælp. Typisk vil hjælperordningen blive erstattet med besøg af hjemmeplejen et antal gange i løbet af dagen, hvor kun helt fastlagte og livsnødvendige opgaver må løses på minuttal.
Toiletbesøg, tøj på og op i en kørestol og et glas vand med sugerør, indtil næste besøg timer senere. Faste tidspunkter med meget afgrænsede opgaver, der må imødekommes. Eneste tidspunkt du kan komme ud af din bolig, er de samlede 15 timer pr. måned, du kan tildeles i en såkaldt ledsageordning. Du er med andre ord fanget i dit eget hjem, udeladt af alle aktiviteter i samfundet i øvrigt. Det billede skaber rædsel hos alle borgere med en hjælperordning i dag. Og det fremtidsscenarie skaber frygt og ængstelse hos alle, der søger en hjælperordning.
Hvert minut tæller
Kommuneangsten aktiveres især når der kommer henvendelser fra det offentlige gennem e-boks. Er det nu, min BPA skal revurderes? Hvad sker der så? Bliver mit timetal beskåret, kan jeg risikere at miste min bevilling? Alle der har en hjælperordning kender andre rundt om i landet, der har oplevet det værste, der kan ske. At ens ordning bliver genstand for diskussion. Nogle oplever, at kommunen i sin nidkærhed anmoder om helt urimelige og umulige registreringer af den hjælp, man modtager. Man skal på minutplan i skema redegøre for sit forbrug af hjælp de seneste 14 døgn. Eller kommunen anmoder om at komme på besøg i hjemmet og observere, hvordan borgeren fungere fysisk i en hjælpesituation i badet, på toilettet, under påklædning osv. Ydmygende situationer hvor kommunale medarbejder står med blokke og nedskriver minutiøst alle bevægelser. Revurderinger af bevillingsgrundlaget der nyfortolkes og indsættes i en ny kommunal standard, der er dikteret af kommunale besparelser, fordi alle landets kommuner lider under et økonomisk pres på de sociale omkostninger.
De overlevne, dem der endnu har en hjælperordning, dem der endnu ikke er beskåret i timetal, står tilbage og ser forskrækkede på hinanden.
Presset er en svær mission
Vi er ca. 2.500 borgere samlet set i hele landet, der kan komme i betragtning til en hjælperordning. Altså i forvejen en gruppe borgere, der på baggrund af vores fysiske indgribende handicap, kombineret med en psykisk kapacitet til at kunne agere som arbejdsleder, selv vagtplanlægge, rekruttere, ansætte og oplære hjælpere, skaffe hjælp under sygdom, organisere vores dagligdag og mentalt er i stand til at være på 24/7 året rundt, bliver udsat for et psykologisk pres udefra, som ingen andre ville kunne udholde.
Det pres skal ses oveni, at det faktisk i forvejen er en meget svær mission, som mennesker med hjælperordninger kaster sig ud i. For det er ikke nemt at være arbejdsleder i en hjælperordning. Ja, man tør jo nærmeste dårligt nok nævne det, af angst for at det også bliver brugt mod en, men det er faktisk en rigtig svær opgave.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Janne Sander: Bogen fremtvinger tanker om, hvad man selv vil, kan og ikke mindst tør
Ny bog: mødet med kommunen er præget af stærk mistro fra begge parter
Antonietts digt om kommuneangst: ”Det føles som en krig, som kan forsætte uendeligt”
Globetrotter på hjul: “For mig er det jo sådan, man rejser”
Den glemte nedskæring: Unge med handicap betaler prisen for manglende hjælp
Sådan får vi råd til vores drømme i en hverdag med muskelsvind
Josephine jubler: “Jeg har fået den sejr og retfærdighed, jeg har kæmpet for”
Mangfoldighed på arbejdsmarkedet: For meget snak, for lidt handling
Mohammad: Jeg vil bare gerne leve mit liv
Helene Bagge Grimstrup: Jeg gemte min krop væk
Mikkel kan ikke studere uden sin hjælperordning
Jeg karakteriserer mig selv som et menneske – det tror jeg ikke, kommunen gør
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater