En retfærdig kamp
Silas Harrebye understreger, at der ikke er én eksakt opskrift på at få succes, men forskningen viser, at flere elementer er vigtige, hvis protestbevægelserne skal medvirke til forandring.
Udgangspunktet er ifølge Silas Harrebye, at folk skal opleve det som en retfærdig kamp. Dernæst skal der være en vis opbakning, dvs. aktiv deltagelse fra almindelige borgere. Der skal være momentum, dvs. et vist volumen og drivkraft i antal deltagere og protester.
Timingen er også vigtig, dvs. der skal være åbninger i det politiske felt, fordi det er de politiske institutioner, der skal skabe forandringerne. Protesterne i sig selv skaber ikke forandringer.
Og så skal protesterne eller bevægelsen have et klart mål, der er tydeligt både internt og eksternt.
Systemet og aktivister kan inspirere hinanden
Ikke alle protestbevægelser opnår dog det resultat, de kæmper for. Men forskningen viser, at bevægelserne kan være med til at flytte dagsordener. Det kan bl.a. måles på, at sproget flytter sig, at organisationer og alliancer ændrer sig, at adfærd i befolkningen ændrer sig, at politikeres holdning flytter sig, eller der kommer ny lovgivning eller retningslinjer.
”Forskningen viser, at det, der fører til de mest reelle og bæredygtige forandringer, er ting, der sker i krydsfeltet mellem det etablerede system og aktivister på kanten af det. Derfor vil et samarbejde mellem det etablerede og aktivisterne være en god ting,” siger Silas Harrebye og forklarer, at det jo er det etablerede system, der skal forestå forandringen – medmindre man ønsker decideret revolution.
Fordelen ved et samarbejde er, at de etablerede institutioner kan noget, og aktivister kan noget andet. De er hinandens kontraster, og det kan give inspiration på tværs og være nyttigt. Men parterne skal stadig holde fast i, at de kan noget forskelligt. Organisationerne skal ikke bevæge sig som aktivister, og aktivisterne skal ikke blive for pæne og ensrettede.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Som 27-årig måtte Louise genopfinde sig selv: Jeg har lært, at jeg ikke skal give op
“Forbud mod sociale medier er helt på sin plads”
Forbud mod sociale medier: “Jeg vil bare gerne vise, at jeg lever et normalt liv”
Preben Steen: Hvor meget er mit funktionsniveau værd?
Preben Steen: Skal to skide point virkelig definere mit liv?
Mats’ forældre forstod først værdien af hans gaming, da det var for sent
Preben Steen: Min første dosis medicin
Fællesskaber er afgørende for din sundhed: Sådan finder du dem
Tocifret millionbeløb til forskning i muskelsvind
Du kender queer-bevægelsen, men hvad med crip?
Forskning: En tsunami af behandlinger skyller over os
Ulovligheder, der betaler sig
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
lyds
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater