3
I siger, at den ‘rigtige’ krop er adgangsbilletten til fællesskabet.
Hvad mener I med det?
Vores undersøgelse viser, at halvdelen af børn og unge mener, at udseendet spiller en stor rolle for at blive accepteret i skolen. Dermed bliver nogle bestemte forventninger til krop og udseende udslagsgivende for fællesskabet. Sådan skal det ikke være.
Der findes nemlig ingen ”rigtige” eller ”forkerte” kroppe. Kroppe ser forskellige ud og kan forskellige ting. Ved at introducere børn og unge for et bredere perspektiv på kroppes mangfoldighed, skabes der fundament for et mere inkluderende ungefællesskab.
At kroppen forandrer sig livet igennem, og at nogle mennesker kan have brug for hjælpemidler, er ligeledes en værdifuld pointe, når man skal drøfte kroppes mangfoldighed.
4
Hvad kan vi som samfund gøre for at slippe ‘kropskontrollen’?
Vi har i år også lavet en forældrekampagne. Det er vigtigt, at forældrene er en del af samtalen. For vi kan høre fra de unge, at de påvirkes af deres forældre. Hvis forældrene taler dårligt om andre eller deres egen krop, så oplever børn og unge, at kroppen er noget, man kan bedømme sig selv eller andre på.
Så en opfordring til forældrene er at stoppe med at tale negativt om krop og udseende.
Man kan også tale med sit barn eller tale om i klassen, at det er ok at sige fra, hvis man hører nogen tale dårligt om andre. Når over ni ud af ti unge oplever, at der tales negativt om krop og udseende, så er det fordi, at det er en omfattende kultur. Det kan kun ændres ved at tale om, hvordan vi gerne vil tale om og med hinanden.
Det kræver en aktiv indsats fra de voksne omkring børn og unge. Og at de voksne går foran og selv stopper med negativ omtale af krop og udseende.
Det er vigtigt, at de voksne omkring børn og unge får viden om, hvordan krop og udseende påvirker trivsel og fællesskaber, så de kan handle kvalificeret og støtte dem til at se en værdi i sig og andre – uanset hvordan man ser ud.
Krop og trivsel er en del af Sex & Samfunds tilbud af gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning. Vi anbefaler desuden skoler og uddannelsesinstitutioner at arbejde for at fremme inkluderende fællesskaber, hvor krop og udseende ikke er udslagsgivende for deltagelse.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Uge Sex: Kropskontrol
Når et vægttab gør ondt i røven – bogstaveligt talt
Du tænker ikke over den manglende elevator, før du selv skal bruge den
Rasmus Brygger: “FN-kritikken kan give blå mærker i den danske selvforståelse”
Thorkild Olesen: “Noget af det første, man kan tage fat på, er kommunelotteriet”
Anni Sørensen: “Jeg er håbefuld, fordi kritikken er så skarp”
Helene Bagge Grimstrup: Jeg gemte min krop væk
Sundhed er mere end vores krop og formåen
Nu skal regeringen svare på FN’s kritik af handicapområdet
Jeg er en stakkarl – i en svømmehal
Antonietts afskedsbrev til sin krop: ”Vi havde store planer, os to”
Forskellighed er ikke farlig
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
lyds
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater