Det et en glidebane
Et af de argumenter, som har floreret i debatten om aktiv dødshjælp, har været spørgsmålet om, hvorvidt Danmark åbner op for en såkaldt glidebane.
Tal viser, at i lande som Holland, Oregon, Canada og Belgien har gruppen, som kan modtage aktiv dødshjælp, udvidet sig over tid. Det, mener netværket ‘Nej til statsassisteret selvmord’, også vil ske i Danmark.
Udvalget for en værdig død anbefaler udelukkende aktiv dødshjælp til en afgrænset gruppe, og ifølge modrapporten, mener udvalget, at den gruppe ikke vil blive udvidet sig i Danmark, selvom erfaringer fra andre lande netop viser det modsatte.
“Jeg håber, at politikerne vil besinde sig. Det har jeg også en fornemmelse af, at de har gjort. Vi har meget vidde rammer inden for palliation. Det skal vi for det første have udbredt, så det fungerer og løftes – og for det andet skal vi sikre, at danskerne ved det. Det vil øge trygheden, når døden rykker tættere på,” siger Inge Marie Kirketerp Hansen.
Danmark kan godt undgå en glidebane
Formand for Udvalget en mere værdig død, Kathrine Lilleør, mener godt, at Danmark kan styre uden om en eventuel glidebane, og mener at tro det modsatte er at vise meget lidt tillid til såvel sundhedspersonale som befolkning og politikere.
”Modstanderne af den fri abort talte også om skræmmende glidebaner. Men når vi har kunnet administrere retten til fri abort i 50 år, uden at vores samfund derfor er blevet afstumpet og inhumant, vil vi også kunne administrere, at habile, voksne, døende mennesker kan få udleveret medicin, de selv kan tage, når de vil og ikke kun, når lægen vil, ” skriver Kathrine Lilleør.
Både netværket og udvalget er enige i, at den palliative indsats, som lægerne bruger i dag til at smertelindre, skal styrkes.
Kan vi overhovedet lovgive om dødshjælp?
Debatten om aktiv dødshjælp er en svær debat, især fordi der ofte vil være tilfælde, hvor man har forståelse for modparten. Sognepræst Inge Marie Kirketerp Hansen kan godt forstå, at der kan være livssituationer, som er så svære, at det kan lede til overvejelser om, hvorvidt det er bedre at vælge døden. Men det er ikke spørgsmålet, vi skal debattere, mener hun:
“For mig har debatten aldrig være et spørgsmål om, hvorvidt der ville kunne findes mennesker, der virkelig ønsker døden, og hvor man måske også udefra ville kunne sige, at her ville det måske endda være etisk rigtigt at hjælpe et menneske til at dø. Det er bare ikke spørgsmålet. Spørgsmålet er, om vi ville kunne lykkes med at lave en lovgivning, der ville kunne give denne mulighed for en hel specifik gruppe mennesker – UDEN at det ville ende som et pres. På dem eller på andre. Det er dét, jeg ikke tror på. Det viser erfaringer fra udlandet også. Til gengæld har vi et meget stort ansvar som samfund for at støtte og hjælpe, lindre og give gode vilkår – også for mennesker med ALS. Det, synes jeg, er meget vigtigt,” pointerer Inge Marie Kirketerp Hansen.
Jeg går ikke ind for aktiv dødshjælp, siger udvalgsformand
Formand for ‘Udvalget for en mere værdig død’, sognepræst Kathrine Lilleør er ikke enig i den tolkning, som modrapporten kommer med af udvalgets anbefalinger. Hun mener ikke, at det hører ind under den almindelige forståelse af ‘aktiv dødshjælp’:
”Jeg vil ikke have siddende på mig, at jeg går ind for ”aktiv dødshjælp”. Det, vi i flertallet anbefaler, er ikke det, man bredt og almindeligvis forstår ved ”aktiv dødshjælp”. Vi mener, at kun mennesker, der har en terminal diagnose, og dermed skal dø indenfor en overskuelig fremtid, skal kunne bede om hjælp til at dø. ”Selvvalgt livsafslutning for terminale personer” kalder vi derfor vores synspunkt,” skriver hun i en udtalelse til pressen.
Hun understreger, at emnet har mange nuancer, og at der således vil være en del, der mener, at udvalgets forslag langt fra er nok, nemlig alle dem, der faktisk går ind for det, man traditionelt forstår ved ”aktiv dødshjælp”.
Hvilke patienter, som udvalget mener skal være berettiget til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp, kan du se i faktaboksene herunder.
Del din mening
Eller login med din email
Relateret indhold
Statsassisteret selvmord er et samfund, der giver op
Hvornår er et liv værdigt, og hvem afgør det?
Aktiv dødshjælp: Dårlige vilkår fører til indirekte tvang
baggrundsartikels
blogs
debats
fjernsyns
fotoreportages
interviews
leders
lyds
nyheds
podcasts
politiks
portraets
qas
smaa-samtalers
storys
videos
posts
Ingen resultater