VIGTIG MILEPÆL

Tocifret millionbeløb til forskning i muskelsvind

Muskelsvindfonden lancerer et ambitiøst forskningsprogram, der skal styrke forskning i muskelsvind og ALS.

12-09-41-aspect-ratio-1917-1263

Formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen. Foto: Lukas Rasmussen

100%
Af Anne Reil-Gammelgaard
04. december 2024
Læsetid 3 min.
0

Takket være fantastiske indsamlingsresultater gennem se seneste tre år samt flotte donationer er Muskelsvindfonden nu klar til at søsætte et storstilet forskningsprogram, som skal støtte forskning i muskelsvind og ALS med over 15 millioner kroner.  

“Det er en kæmpe milepæl i Muskelsvindfondens historie, at vi nu går så målrettet ind i forskning,” fortæller direktør i Muskelsvindfonden, Henrik Ib Jørgensen. 

Direktøren har været en af de bærende kræfter bag det nye forskningsprogram.

“Målet er ikke kun at forbedre viden og behandlingsmuligheder, men også at styrke de faglige miljøer. Mens man politisk har et stort fokus på at flytte ressourcer ud i det nære sundhedsvæsen, vil vi gerne være med til at sikre, at det bliver endnu mere attraktivt at arbejde og forske i de højtspecialiserede områder,” siger Henrik Ib Jørgensen.

Læs hvordan du kan søge forskningsmidler her

Stærkest sammen 

Han pointerer dog, at Muskelsvindfonden naturligvis ikke kan klare forskningsopgaven alene.

En person med lyst hår og briller står udendørs på baggrund af grønt løv iført en mørkeblå skjorte.

Foto: Morten Rygaard

Derfor skal det nye forskningsprogram også ses som en invitation til de større fonde om at være med til at løfte behandling og rehabilitering på det neuromuskulære område ind i en ny tidsalder.  

“Efter at have brugt årtier på at kortlægge og forstå sygdommene, befinder vi os nu, på verdensplan, midt i en sand behandlingsrevolution og i begyndelsen af en ny epoke, hvor det ikke længere er urealistisk at drømme om at bremse udviklingen i en ellers fremadskridende muskelsvinddiagnose,” siger Henrik Ib Jørgensen. 

Han henviser til, at de første genterapier og andre avancerede medicinske lægemidler allerede er kommet til verden, og flere er på vej.

Desuden er der gang i flere lovende forsøg rundt i verden – også i Danmark.   

“I løbet af få år forventer vi, at endnu flere vil være med til at skabe håb og muligheder for mennesker med muskelsvind og deres familier.”

Mærker forskningen på egen krop 

Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen, mærker i øjeblikket på egen krop, hvad forskning i muskelsvind har af betydning.

Han har muskelsvinddiagnosen spinal muskelatrofi, bruger kørestol og er netop startet på en ny skelsættende medicin mod sin diagnose. 

En mand med mørkt krøllet hår og skæg, iført en blå skjorte over en hvid T-shirt, ser på kameraet. Han er i en korridor med en sløret skikkelse i baggrunden, hvilket tyder på et kontormiljø. Muskelsvindfondens formand Simon Toftgaard Jespersen

“Som én, der netop er startet på en banebrydende behandling, der kan stoppe udviklingen af min muskelsvind, har jeg på egen krop mærket, hvor afgørende forskning og udvikling i behandling af muskelsvind er for at skabe håb og muligheder,” siger han og fortsætter:

“Jeg kæmper for, at folk med andre muskelsvinddiagnoser end min får de samme muligheder, og jeg drømmer om at udnytte det momentum, der lige nu er i forskningen, så det kommer alle fremtidige generationer til gode. Hvert år fødes der omkring 150 mennesker med muskelsvind, og det er derfor en vigtig milepæl for os, at vi nu realiserer dette forskningsinitiativ.”

På et forskningsfelt, hvor behovet for forskning stadig overstiger midlerne, markerer Muskelsvindfondens nye forskningsprogram ifølge formanden et vigtigt skridt mod at skabe opmærksomhed og tiltrække flere ressourcer til forskning i muskelsvind.

Muskelsvindfondens forskningsprogram

Med 15 millioner kroner støtter Muskelsvindfondens forskningsprogram fire forskellige områder:

  • Behandling og grundforskning: Støtter forskning inden for cellebiologi og genetisk terapi for at udvikle nye behandlingsmetoder.
  • Livskvalitet og rehabilitering: Fremmer metodeudvikling og dokumentation af effekt for at forbedre livskvaliteten for mennesker med muskelsvind.
  • Kompetence- og talentudvikling: Tilbyder støtte til Ph.d.- og postdoc-projekter for at tiltrække og udvikle talenter inden for det neuromuskulære område.
  • Internationalt samarbejde: Styrker vidensdeling og samarbejde på tværs af landegrænser for at fremme forskning og behandling.

Læs mere her.

Lad os udbygge vores position i verdenseliten  

Det faglige miljø omkring neuromuskulære sygdomme er ikke specielt stort i Danmark, og det er båret af relativt få ildsjæle. Det vil Muskelsvindfonden gerne ændre på.      

Derfor har foreningen allieret sig med nogle af de bedste kapaciteter i Danmark og Skandinavien i en ny forskningskomité, der får ansvaret for den faglige bedømmelse af indkomne ansøgninger.  

En smilende mand med kort gråt hår, iført en lyseblå stribet skjorte, står på en almindelig terracotta-farvet baggrund.

I forskningskomitéen finder man bl.a. danske John Vissing, som er professor ved Copenhagen Neuro Muscular Centre på Rigshospitalet og medlem af Eksekutivkomitéen i World Muscle Society. 

“I Danmark er neuromuskulære sygdomme centraliseret på få højtspecialiserede klinikker, og vi har qua vores CPR-register en enestående mulighed for at følge patienter. Begge dele skaber en solid grobund for at fastholde og udbygge den fremtrædende rolle i den absolutte verdenselite, Danmark har inden for forskning i neuromuskulære sygdomme. Derfor ser jeg et stort potentiale i Muskelsvindfondens forskningsprogram og glæder mig til at se de ansøgninger, vi vil modtage,” udtaler han. 

Støtter fire områder 

Muskelsvindfondens forskningsprogram har fire fokusområder: grundforskning og forbedrede behandlingsmuligheder, bedre livskvalitet, talentudvikling og internationalt samarbejde.

De første to projekter er allerede støttet, og fem unge talenter er sendt på ophold i USA – bl.a. til den store globale ALS-konference, der finder sted i disse dage i Canada.  

“Vi har en ambition om at drive innovation, tage ansvar for talentudvikling og skabe et stærkere vidensgrundlag, der kan gøre en forskel for mennesker med muskelsvind. Med en uddeling på 15 millioner kroner i første omgang ønsker vi at støtte projekter, der tiltrækker dygtige forskere, som brænder for at udvikle nye løsninger, der forbedrer både behandlingen til og livskvaliteten hos mennesker med muskelsvind,” fortæller direktør Henrik Ib Jørgensen. 

Støt os

Lille Muskelsvindfonden logo M gradueret standalone

Privatpersoner kan også bidrage til Muskelsvindfondens forskningsprogram.

Ved at støtte forskningen er du med til at fremme udviklingen af nye behandlinger og forbedre livskvaliteten for mennesker med muskelsvind.

Giv et bidrag

Del din mening

Skriv et svar

Ingen resultater